całki
Marta89: całki
∫x
3 ln dx
6 wrz 14:33
m:): metodą całkowania przez części
∫x3 lnx dx= [ f=lnx f'=1xg'=x3 g=∫x3 dx=x44 ] =lnx x44 −
∫x441xdx=lnx x44 −x416
6 wrz 15:24
m:): sprawdzamy licząc pochodną z wyniku
6 wrz 15:26
Godzio:
m zapomniałeś(aś) ... + C
x
3 + 1 = t
2
3x
2dx = 2tdt
| | 2 | | t dt | | 2 | | 2 | | 2 | |
(*) = |
| ∫ |
| = |
| ∫dt = |
| t + C = |
| √x3 + 1 + C |
| | 3 | | t | | 3 | | 3 | | 3 | |
6 wrz 15:31
m:): w drugim przykładzie za x3+1 podstawiamy literkę t czyli x3+1=t, 3x2dx=dt, dx=1/3x do
potegi 2
6 wrz 15:34
Amaz:
a kto umie zrobić ∫√1−x2dx=...
6 wrz 15:50
Godzio:
| | x | | 1 | | 1 | |
∫√1 − x2dx = |
| √1 − x2 + |
| arcsinx + C = |
| (x√1 − x2 + arcsinx) + C |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
6 wrz 16:02
Marta89: A można tak ten 1 przykład troszeczkę jaśniej, bo nie mogę się połapać
6 wrz 17:11
Amaz:
Godzio a umiesz to zrobić, czy po prostu pamiętasz, że taki ma być wynik?
6 wrz 17:30
Godzio:
na wzorach głównie działam póki się ich nie nauczę

a tutaj akurat pasował ten:
| | x | | a2 | | x | |
∫√a2 − x2dx = |
| √a2 − x2 + |
| arcsin |
| |
| | 2 | | 2 | | |a| | |
6 wrz 17:35
6 wrz 17:36
Bogdan:
| | x2 dx | |
Całkę ∫ |
| można rozwiązać korzystając z zależności: |
| | √ x3 + 1 | |
| | f'(x) | |
∫ |
| dx = 2√ f(x) + C |
| | √ f(x) | |
| | x2 dx | | 1 | | 3x2 dx | | 1 | |
∫ |
| = |
| ∫ |
| = |
| *2√ x3 + 1 + C |
| | √ x3 + 1 | | 3 | | √ x3 + 1 | | 3 | |
Godzio, pytałeś mnie w innym poście o linki do stron z przydatnymi wzorami do całkowania.
Myślę, że sam bez trudu je znajdziesz. Wygodniejszym sposobem jest korzystanie z papierowej
publikacji. Proponuję wielokrotnie na tym forum wspominaną "Analizę matematyczną w zadaniach"
Włodzimierza Krysickiego i Lecha Włodarskiego. Kilka pokoleń przyswajało sobie wiedzę
z matematyki wyższej studiując ją przy pomocy tego podręcznika.
6 wrz 17:50
Amaz:
aaa no tak, bo ostatnio zobaczyłem w takiej książce, że tą całkę, fajnie się rozwiązuje robiąc
podstawienie x=sint
6 wrz 17:50
Bogdan:
| | 1 − x2 | |
∫ √1 − x2 dx = ∫ |
| dx = |
| | √1 − x2 | |
| | dx | | x | |
∫ |
| − ∫ x* |
| dx = arc sinx − A |
| | √1 − x2 | | √1 − x2 | |
Całkę A rozwiązujemy przez części:
| | x | | 1 | | −2x | |
u' = 1 v = ∫ |
| dx = − |
| ∫ |
| dx = − √1 − x2 |
| | √1 − x2 | | 2 | | √1 − x2 | |
| | x | |
A = ∫ x* |
| dx = −x√1 − x2 + ∫ √1 − x2 dx |
| | √1 − x2 | |
Wracamy do początkowego zapisu:
∫
√1 − x2 dx = arc sinx− A
∫
√1 − x2 dx = arc sinx + x
√1 − x2 − ∫
√1 − x2 dx
2 ∫
√1 − x2 dx = arc sinx + x
√1 − x2
| | 1 | |
∫ √1 − x2 dx = |
| (arc sinx + x√1 − x2 ) + C |
| | 2 | |
6 wrz 18:25
bleee: ∫ x √3 + x2dx
9 sty 18:36