Obliczyć granice
Marta89:
6 wrz 14:29
m:): (3n(1+2/n)3n)n=(1+2n)n=1
2/n dąży do 0
6 wrz 14:41
Marta89: mi tłumaczyli że wynik będzie e
3 czy coś koło tego a nie 1 ...
To jest do potegi n'tej wszystko wiec tak sie nie da jak Ty to zrobiłeś/aś
| | lim | | 1 | |
trzeba z tego wzoru korzystać |
| (1+ |
| )x |
| | n→∞ | | x | |
6 wrz 14:45
Bogdan:
| | 3n + 2 | | 2 | |
trzeba zastosować przekształcenie: ( |
| )n = [ (1 + |
| )3n ]1/3 |
| | 3n | | 3n | |
| | a | |
oraz zależność: lim (1 + |
| )x = ea przy x→±∞ |
| | x | |
6 wrz 14:54
m:): no to doprowadziłam do postaci
lim n→∞(1+2n)n
6 wrz 14:56
m:): oj przepraszam pomyliłam sie
6 wrz 14:58
Marta89: czyli wynik w tym przypadku to e2 będzie poprawnym wynikiem ? A jeszcze mam pytanie skąd ta
1/3
6 wrz 14:58
m:): bo 1/3 *3n daje n
6 wrz 15:06
Marta89: | | 2 | |
faktycznie  czyli wynik to e |
| |
| | 3 | |
6 wrz 15:08