matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ciągi
wiola123:
Wyznacz trzy początkowe wyrazy ciągu(an) o wyrazie ogólnym: a) an=(4n+13)/(2n−1) b)an=1
2
+2
2
+...+n
2
6 wrz 12:43
m:):
a) a1=(4*1+13)/(2*1−1)=17 a2=(4*2+13)/(2*2−1)=7 a3=(4*3+13)/(2*3−1)=5 b) a1=1 a2=5 a3=14
6 wrz 13:03