| 1 | ||
∫e2xdx = | e2x ? −− to jest z jakiegoś wzoru czy coś ? | |
| 2 |
| 1 | ||
dx= | dt
| |
| 2 |
| 1 | 1 | 1 | 1 | |||||
∫e2xdx=∫et* | dt= | ∫etdt= | et= | e2x+C
| ||||
| 2 | 2 | 2 | 2 |
| 1 | |
(e2x)'=e2x /∫dx
| |
| 2 |
| 1 | |
e2x+C=∫e2xdx
| |
| 2 |
!
?
No ja przypadkiem idę do pracy także
spadam spać
− 2 x polski z nowym rzeźniczym nauczycielem
(13 września potop, 17 wrzesień Ludzie Bezdomni i zapowiedziane 5 sprawdzianów i matura ustna )
także nie ciekawie
bo jutro nie wstanę
| 2x + 1 | 2(x+1) − 1 | |||
∫ | dx = ∫ | dx = | ||
| x2 + 2x + 2 | (x + 1)2 + 1 |
| 2(x+1) | 1 | |||
= ∫ | dx − ∫ | dx = (*) | ||
| (x + 1)2 + 1 | (x + 1)2 + 1 |
| 2t | 1 | |||
(*) = ∫ | dt − ∫ | dt = (**) | ||
| t2 + 1 | t2 + 1 |
| 2t | du | |||
∫ | dt = | 2tdt = du | = ∫ | = In|u| + C = In|t2 + 1| + C = In|x2 + 2x + | ||
| t2 + 1 | u |
| 1 | ||
∫ | dt = arctgt + C= arctg(x + 1) + C | |
| t2 + 1 |
| 2x + 1 | ||
Całkę: ∫ | dx zapisujemy w postaci sumy dwóch całek: | |
| x2 + 2x + 2 |
| 2x + 1 | 2x + 2 | 1 | ||||
∫ | dx = ∫ | dx − ∫ | dx = A − B | |||
| x2 + 2x + 2 | x2 + 2x + 2 | x2 + 2x + 2 |
| f'(x) | ||
Całkę A rozwiążemy korzystając z przydatnej zależności: ∫ | = ln|f(x)| + C | |
| f(x) |
| 2x + 2 | ||
A = ∫ | dx = ln|x2 + 2x + 2| + CA | |
| x2 + 2x + 2 |
| dx | dt | |||
B = ∫ | = ∫ | = arc tgt + CB = arc tg(x + 1) + CB | ||
| x2 + 2x + 2 | t2 + 1 |
| 2x + 1 | ||
Ostatecznie: ∫ | dx = ln|x2 + 2x + 2| − arc tg(x + 1) + C | |
| x2 + 2x + 2 |
Jeszcze mam jedno pytanie, znasz może jakiś link z tymi zależnościami i wzorami bardziej
| f'(x) | ||
zaawansowanymi z całek ? np. ten: ∫ | = In|f(x)| + C ? | |
| f(x) |