Rozwiąż równanie
martinaa: rozwiąż równanie 3x−3=2{2}+2{2}
prosze o co pomoc
5 wrz 22:47
martinaa: kurcze zle napisalam
3x−3=2
√2+2
√2
5 wrz 22:49
5 wrz 22:50
martinaa: a mi wychodzi x=17+12
√2 
tylko nie wiem sama co i jak... hmm. generalnie dziwne są te
zadania. Teraz na matmie mam równania i nierówności liniowe, ael nie wiem czy ta informacja
coś zmieni
5 wrz 22:54
Godzio: no ale jak

nie zapomniałaś o jakimś x przy 2
√2 ?
bo chyba bez sensu
2
√2 + 2
√2 ?
5 wrz 22:56
martinaa: a masz rację

Boże to już nie ta godzina na matematykę w moim przypadku... przy pierwszym
2
√2 jest x
5 wrz 22:57
Eta:
Pewnie równanie ma być takie?
3x −3= 2√2 *x + 2√2
to wtedy x= 17 +12√2
5 wrz 23:00
Godzio:
3x − 2
√2x = 2
√2 + 3
x(3 − 2
√2) = 2
√2 + 3
| | 2√2 + 3 | | 3 + 2√2 | |
x = |
| * |
| |
| | 3 − 2√2 | | 3 + 2√2 | |
| | 8 + 12√2 + 9 | |
x = |
| = 17 + 12√2 |
| | 9 − 8 | |
czyli dobrze Ci wyszło
5 wrz 23:01
martinaa: no wlasnie.... i w moim liczeniu tez mi tak wychodzi. Tylko problem jest w tym ze ja to tak
robie: x(3−2
√2)=3+2
√2. I nie wiem czy to ma być tak... bo potem chcę x=
| | 3+2√2 | |
|
| . I tu mi non stop coś nie wychodzi, potem mnoże to przez |
| | 3−2√2 | |
| | 2√2+3 | |
|
| i mi się coś kiełbasi, że tak powiem |
| | 2√2+3 | |
5 wrz 23:05
martinaa: | | 3+2√2 | |
aaaa czyli ja powinnam wziąć |
| ... chyba do rana siedzialabym przez wlasne |
| | 3+2√2 | |
niedopatrzenie

dzieki
5 wrz 23:06
martinaa: | | 5(x−1) | | 2(x+1) | |
dobra a tu jeszcze taka mala nierownosc : |
| −1> |
| i mi wychodzi x>13 a w |
| | 6 | | 3 | |
wspanialych odpowiedziach na koncu ksiazki jest 15... i co ja znowu robie zle?
5 wrz 23:09
Godzio: Co źle robisz Ci nie powiem bo nie widzę obliczeń

mnożę razy 6
5(x − 1) − 6 > 4(x + 1)
5x − 5 − 6 > 4x + 4
x − 11 > 4
x > 15
5 wrz 23:11
martinaa: teraz już wiem że moje wnikliwe obliczenia byly totalnie kompromitujące... Godzio kimkolwiek
jesteś dzięki
5 wrz 23:15
Godzio:
5 wrz 23:22
Godzio:
pewnie jestem człowiekiem ale wszystko jest możliwe ....
5 wrz 23:22
martinaa: i jakbym miala rownie glupkowate problemy matematyczne, bedace dla innych banalnymi zadankami
to sie zglosze

dobranoc
5 wrz 23:23
Godzio:
Ok

, Dobranoc
5 wrz 23:26