logarytmy
cubus: 125
logprzy podstawie 25 z 16=
wiem ze mozna to rozbic na 5
3 a w logarytmie na 5
2
ale wynik jaki

bo normalnie to wiem że :a
\logab=b
5 wrz 19:36
Kejt: 125
log2516 tak?
| | log12516 | |
log2516= |
| |
| | log12525 | |
| log12516 | | 3 | | 3log12516 | | 6log1254 | |
| =log12516* |
| = |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
=3log
1254=log
1254
3
dokończ.
5 wrz 19:44
cubus: ok tak wlasnie tylko co to za przejscia
5 wrz 19:48
Kejt: które?
5 wrz 19:48
cubus: wszystkie
5 wrz 19:49
cubus: ok pierwsze juz obczajam
5 wrz 19:50
Kejt:
1. zmiana podstawy logarytmu
2. z definicji logarytmu
3. to ostanie to ze wzoru:
logaxk=k logax
jeśli chcesz dokładniejszej odpowiedzi to musisz mi powiedzieć o co dokładnie chodzi.
5 wrz 19:51
cubus: a teraz to miedzy pierwsza a druga linijka
5 wrz 19:52
cubus: nie rozumiem skad sie wzielo nagle samo log 12525=2/3
5 wrz 19:54
Kejt: a to to tak wyjęłam na chwilę, żeby wiadomo było skąd się to wzięło. zauważ, że nie ma przed
tym znaku równości.
5 wrz 19:55
cubus: a co zrobiles z tym pierwszym rownaniem bo wydaje mi sie ze je pominales ? wiem ze rozpisales
najpierw dol potem gore ale co z rownoscia
5 wrz 20:02
Kejt: zrobiłaś.
to pierwsze to była zmiana podstawy logarytmu, potem liczyłam na samej potędze.
5 wrz 20:04
cubus: przepraszam liczylas

a mozesz mi podac wynik

jestem ameba matemamyczna
5 wrz 20:06
Kejt: widzę właśnie..raczej leniwiec pospolity. sam podałeś wzór. skorzystaj z niego...
125log12543
5 wrz 20:09
cubus: znowu nie wiem skad to sie wzielo. wczesniej napisalas log
1254
3 a teraz jeszcze jedno 125
5 wrz 20:12
Kejt: log12543 to potęga.. którą rozpisałam wyżej.. a 125 to podstawa, którą napisałeś w zadaniu.
ja zajęłam się tylko potęgą, odłączyłam ją od podstawy żeby się "estetyczniej" liczyło.
5 wrz 20:14
cubus: ok juz ogarniam
czy mozna poprosic jakis kontakt


na wypadek gdybym chcial sprawdzic czy rozumiem
wysle rozw zadanko a ty sprawdzisz?
5 wrz 20:15
Kejt: nie podaję tu numeru, żeby ktoś nieproszony do mnie nie pisał.. możesz mi podać swoje gg.. to
napiszę.
5 wrz 20:16
cubus: 10388259 kuba
5 wrz 20:17
kachel: mozna to zrobic w 1 linice bardzo krotko ;
5 wrz 20:26
Kejt: Kachel.. zajmij się swoją płaszczyzną gausa
5 wrz 20:28
Kejt: ale nie obrażę się jak powiesz jak
5 wrz 20:38
Kubuś:
| | 1 | | 1 | |
125 = 53, log52 16 = |
| log5 42 = |
| *2log5 4 = log5 4
|
| | 2 | | 2 | |
125
log25 16 = 5
3log5 4 = 5
log5 43 = 4
3 = 64
5 wrz 22:33
Godzio:
można też tak:
125 = 253/2
253/2 * log2516 = 163/2 = 64
5 wrz 22:42
Eta:
5 wrz 22:44
cdffs: (m+1+4m/m+1)(m−1+4m/m−1)
20 kwi 00:57