POMOCY!
Stefi: 1.Oblicz wartość wyrażenia. Wynik przedstaw w postaci liczby dziesiętnej.
2.Oblicz:
| | 2 | |
a) √9*[(1,5)−1+9−1,5]−27− |
|
|
| | 3 | |
| | 81 | | 2 | | 1 | |
b)[( |
| −0,75/(1 |
| 3−(0,125) |
| ]−2
|
| | 625 | | 3 | | 3 | |
| | 1 | | 2 | |
(w przykładzie b) |
| jest potęgą tak jak − |
| w przykładzie a)) |
| | 3 | | 3 | |
5 wrz 19:35
Kejt:
masz tu wzory:
n√am=a
<span style="font-family:times; margin-left:1px; margin-right:1px">
mn
podaj wyniki, to sprawdzę.
5 wrz 19:46
Kejt: tam jest amn
5 wrz 19:47
Stefii: dzięki, w 1 zad. wyszło mi 2,25 mam nadzieję że dobrze wykorzystałam wzór teraz zabieram się za
zad.2
5 wrz 19:52
Kejt: 1. się zgadza
5 wrz 19:56
Stefii: nie wiem co robię źle ale w przykładzie a) wychodzą mi jakieś pierdoły
5 wrz 19:59
Stefii: | | 2 | |
co mam zrobić z końcówką czyli 27− |
| ? |
| | 3 | |
5 wrz 20:01
Kejt: mm.. tam jest 27−23?
5 wrz 20:03
Stefii: tak
5 wrz 20:04
Kejt: | | 1 | | 1 | | 1 | |
27−23=( |
| )23=3√ |
| = |
| |
| | 27 | | 729 | | 9 | |
5 wrz 20:07
Stefii: łoo nigdy bym na to nie wpadła ehh...
5 wrz 20:09
Kejt: to tylko połączenie tych dwóch wzorów naraz
5 wrz 20:10
Stefii: jak dla mnie to stanowczo za dużo
5 wrz 20:13
Stefii: nieee, znowu jakieś kosmiczne liczby mi wychodzą w tym a) ale za to w b) wyszło mi 4 to chyba
dobrze?
5 wrz 20:17
Kejt: trochę to to niewyraźnie napisane.. tam ma być taki duży ułamek?
5 wrz 20:18
Stefii: tak... a mogę prosić o rozwiązanie przykładu a)?
5 wrz 20:21
Kejt: | | 10 | |
wiesz ile powinno wyjść? mi wychodzi 2 |
| .. |
| | 81 | |
5 wrz 20:26
Stefii: tak sprawdzałam w odpowiedziach przed chwilą i w przykładzie a) powinno wyjść 2 a przykładzie
b) 4 ale z tym także się przeliczyłam bo faktycznie moj wynik to tez 4 ale znalazlam wlasnie w
starym zeszycie brata ten sam przyklad i tam środek rozwiazania bardzo różni się od tego co ja
popisałam, ja już tego nie ogarniam
5 wrz 20:31