WYZWANIE DLA MATEMATYKÓW- DOWODZENIE: Zadania ułożone zgodnie ze stopniem trudności. Ambitnym proponuję więc zacząć od końca

.
Spróbuj rozwiązać każde z nich, ja próbowałam na swój sposób, ale chcę zobaczyć jak to
na prawdę powinno wyglądać

prośba, jeśli jesteś uczniem i nie jesteś pewny Twojego
dowodu to napisz: "(nie pewne)"
2.12. Uzasadnij że suma dwóch liczb dwucyfrowych takich, że cyfra dziesiątek i cyfra
jedności pierwszej z nich jest odpowiednio cyfrą jedności i cyfrą dziesiątek drugiej,
jest podzielna przez jedenaście
2.14. Wykaż że różnica kwadratów dwóch kolejnych liczb nieparzystych jest liczba
podzielną przez 8.
2.15 Wykaż, że kwadrat liczby naturalnej niepodzielnej przez 3 przy dzieleniu przez 3
daje resztę 1.
21 gru 13:29
Basia:
2.12
x1=10*n1+n2
x2=10*n2+n1
x=x1+x2=11*n1+11*n2=11*(n1+n2)
czyli w sposób oczywisty jest podzielna przez 11
2.14
(2n+1)2-(2n-1)2=2n2+4n+1-4n2+4n-1=8n
czyli jest to oczywiście liczba podzielna przez 8
2.15
n=3k+1 lub n=3k+2 (innej możliwości dla naturalnych nie ma)
1. n2=(3k+1)2=9k2+6k+1=3(3k2+2k)+1 czyli
n2/3=3k2+2k reszta 1
2. n2=(3k+2)2=9k2+12k+4=9k2+12k+3+1=3(3k2+4k+1)+1
czyli
n2/3=3k2+4k+1 reszta 1
c.b.d.o.
21 gru 14:23
Basia:
Jak na wyzwanie, to bardzo łatwe.
Wesołych Świat
Basia
21 gru 14:23
wyzwanie: dzięki Basiu

wzajemnie spróbowałabyś kolejnych? Tak jak napisałam, mam własne wizje,
ale ponieważ moja pasja matematyczna stosunkowo niedawno się narodziła no i jestem w
trakcie edukacji licealnej to nie mam pewności czy moje dowody są dobre, a korzystam z
tego forum jako potwierdzenia lub obalenia moich "teorii"
2.16 wykaż że:
b)suma dowolnej liczby dodatniej i jej odwrotności jest nie mniejsza od 2
c) jeśli a i b są liczbami tego samego znaku, to a/b + b/a ≥ 2
21 gru 14:59
Teta:
A teraz może ja ?

2.16.
b) a +1/a ≥2 /*a bo a >0
a
2 +1 -2a ≥ 0
(a -1)
2 ≥ 0 zachodzi bo a >0 dla a = 1 mamy wartość zero
dla wszystkich a>0 wart >0
c.b.d.o
c)
a/b +b/a ≥ 2 /*ab bez zmiany zwrotu nierówności ,bo ab >0
z założ.
czyli a
2 +b
2 - 2ab ≥ 0
podobnie (a - b)
2 ≥ 0 --- zawsze zachodzi!
c.b.d.o
21 gru 19:17