liczby, równania
Ala: Wiem, ze już wczoraj pisałam to zadanie, ale nie bardzo wiem, jak je dalej rozwiązać i chyba
nie ma na forum osoby, która starała się mi to wytłumaczyć.
x+y=5 i y+z=10 Między jakimi liczbami znajduje się x+y+z?
przekształcam na:
x+y+z= x+5=15−y=z+5
Może ktoś może mi pomóc
5 wrz 17:51
geo: na szybko mysle, ale moze sprobuj w ta strone ...
y+z=10
x+y=5
x+2y+z=15
wyznaczamy y z 1 rownania y=10−z
wyznaczamy x z 2 rownania podkladajac od razu y ktory jest nad nami i mamy:
x=5−y −> x=5−(10−z)
podkladamy to pod 3cie rownanie i wychodzi ..
5−(10−z) + 2(10−z) + z = 15 a teraz to juz zwykle liczenie

Nie wiem czy to dobrze i troche nie mam czasu sprawdzac ale sprobuj.
5 wrz 18:02
AS:

Między 5 a 15
Zakładam,że x >= 0 , y >= 0 , z > = 0
AB = x + y = 5 przy czym x i y przyjmują dowolne wartości z <0,5>
Jeżeli przyjmę krańcowy przypadek y = 0 wtedy z = 10 − y = 10 − 0 = 10
Suma x + y + z = 5 + 10 = 15.
Przy x < 0 nieskończenie wiele możliwości np. x = −111115,y =111120
6 wrz 09:05