potęgowanie.
yyy: Jak to policzyć ?
[0,(1)]−2.5
5 wrz 17:40
Kejt:
teraz sobie poradzisz?
5 wrz 17:42
5 wrz 17:44
Kejt: taka "zasada"
możesz sprawdzić na kalkulatorze
5 wrz 17:50
Gustlik: Zamieniasz ułamek okresowy na zwykły, warto zapamiętać to taką zasadę:
| | n | |
0,(n)=0,nnnnn...= |
| , gdzie n to liczba naturalna 1−cyfrowa od 1 do 9.
|
| | 9 | |
x=0,111111... /*10
10x=1,111111...
− x=−0,111111...
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
9x=1 /:9
Dalej liczysz tak:
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
( |
| )2,5=( |
| )52=√( |
| )5=( |
| )5= |
|
|
| | 9 | | 9 | | 9 | | 3 | | 243 | |
5 wrz 17:51
Gustlik: Poprawiam chochlika, bo nie zauważyłem minusa w potędze. Będzie po prostu odwrotność tego, co
| | 1 | |
policzyłem, bo a−n= |
| , czyli 243. |
| | av | |
5 wrz 17:53
yyy: dziękuje
5 wrz 18:11