funkcje
Natalia: Dana jest funkcja f, opisana wzorem. Narysuj wykres tej funkcji.
f(x)= −|x|
x należy do { −4,−2,0,1,3,5}
f(−4) = −|−4| =4

f(1) = −|1| = −1

?
pomocy
5 wrz 16:52
Kejt: f(−4)=−|4|=−4 itd..
5 wrz 16:53
Natalia: kejt, a dlaczego akurat: f(−4)=−|4|=−4, skoro x należy do −4 ?
5 wrz 17:00
Kejt: wartość bezwzględna:
|−4|=4
5 wrz 17:02
Natalia: to jak będzie w przypadku np 5?
5 wrz 17:03
Kejt: |5|=5
5 wrz 17:04
Natalia: aha, czyli będzie: f(5)= −|5|=5 ? bo zawsze wartość bezwzględna, tak?
f(−2) = −|−2| = 2 ?
5 wrz 17:10
Kejt: minus jest przed wartością bezwzględną, więc każda liczba będzie niedodatnia.
5 wrz 17:12
Natalia: ze jak? mozesz to jakos prosciej wytlumaczyc?
5 wrz 17:14
Natalia: ?
5 wrz 17:34
Kejt: wiesz co to jest liczba niedodatnia?
5 wrz 17:38
Natalia: niedodatnia, liczba mniejsza lub równa 0, np −2
5 wrz 17:39
Natalia: f(−4) = −|4| = −4
f(−2) = −|2| = −2
f(0) = −|0| = 0
f(1) = −|1| = −1
f(3) = −|3| = −3
f(5) = −|5| = −5
5 wrz 17:42
Kejt: tak.
5 wrz 17:42
Natalia: Teraz jak zaznaczyć to na osi?
f(5) = −|5| = −5
y=5, ale x= −5?
czy y=−5, a x = 5?
5 wrz 17:46
Kejt: x=5 ∧ y=−5
5 wrz 17:49
Kinia #60; 3: f(x) = −2x
28 lis 18:00