Zadanie z matematyki, geometria płaska
Hanka_: Wysokość trójkąta prostokątnego poprowadzona na przeciwprostokątną podzieliła ją na odcinki
długości 18cm i 2 cm. Oblicz długość promienia okręgu wpisanego w ten trójkąt.
5 wrz 16:32
Bogdan:
Oblicz najpierw długość wysokości tego trójkąta poprowadzonej z wierzchołka kąta prostego.
5 wrz 16:46
Hanka_: Wynosi 6 cm. Tylko nie wiem, co dalej.
5 wrz 16:59
Kejt:

Obliczasz pozostałe boki:
a
2+b
2=20
2
5 wrz 17:04
Bogdan:
Teraz oblicz długości boków trójkąta: a = , b = , c = 18 + 2 = 20
5 wrz 17:04
Bogdan:
| | 1 | |
Długość r promienia okręgu wpisanego można wyznaczyć z zależności: r = |
| (a + b − c) |
| | 2 | |
5 wrz 17:17
Hanka_: Dziękuję serdecznie!
5 wrz 17:18
shisha: powinno byc r= 12(a+b+c)
28 kwi 20:18
Bogdan:
| | 1 | |
Uzasadnij shisha podaną zależność r = |
| (a + b + c), mam nadzieję, że potrafisz. |
| | 2 | |
28 kwi 20:27
Bogdan:
Nie potrafisz?
28 kwi 20:53
brikens: Mam pytanie, wysokość nie powinna wynosić 10 cm ? Dlaczego jemu wyszło 6 ?
9 maj 10:55
brikens: a nie jednak dobrze jest 6, a na wikipedi pisze: Wysokość opuszczona na przeciwprostokątną ma
długość , jest ona zarazem średnią geometryczną długości odcinków, na które dzieli
przeciwprostokątną spodek wysokości
9 maj 11:01