PLANIMETRIA
dejw: Dluższa przekatna rombu ma dlugosc 8cm. obliczyc wysokosc rombu jesli krotsza przekatna ma
dlugosc 6 cm
bardzo bede wdzieczny jezesli ktos by mi tylko ten przyklad rozwiazal bo zapomnialem jak sie to
robi a bardzo potrzebuje
5 wrz 16:31
Bogdan:
Podaj znane Ci wzory na pole rombu?
5 wrz 16:32
Kejt:
wykorzystujesz dwa wzory na pole rombu:
z przekątnych:
bok z pitagorasa, właściwie można wykorzystać trójkę pitagorejską.(jeśli się zna):
6
2+8
2=a
2
a=10
P=a*h
i przyrównujesz wzory na pole..
5 wrz 16:35
dejw: P=ah
P=a2sinα
5 wrz 16:37