wzory skróconego mnożenia
zeroberto: wzory skróconego mnożenia
b)−9(2−x)2−(1−3x)(3x+1)\<11
5 wrz 16:23
Kejt: nie umiesz, czy nie chce Ci się robić i czekasz na gotowca żeby tylko przepisać?
5 wrz 16:25
5 wrz 16:26
zeroberto: nie wychodzi mi wynik
5 wrz 16:26
zeroberto: zrobiłem tak:
−9+4−4x−x
2+1−9x
2 \< 11
−4−4x−x
2−9x
2 \<11
4x−x
2−9x
2 \<15
4x−10x
2 \<15

?
i coś zchranił"AM"
5 wrz 16:35
Kejt: wynik potęgowania (2−x)2 zapisujesz w nawiasie i zmieniasz potem znaki, wymnażając od razu
przez 9.
5 wrz 16:38
zeroberto: czyli:
−9(4−x
2) tak będzie
5 wrz 16:43
Kejt: −9(2−x)2=−9(4−4x+x2)=−36+36x−9x2
5 wrz 16:45
zeroberto: a to:
−(1−3x)(3x+1) będzie równe −1−9x
2 
?
5 wrz 16:49
Kejt: −(1−3x)(3x+1)=−(1−9x2)=−1+9x2=9x2−1
5 wrz 16:50
zeroberto: −36+36x−9x
2+9x
2−1 \<11
−37+36x \<11
36x \<48
x <\ 3/4
i dobrze

dzięki kejt
5 wrz 16:54
zeroberto: ja nie umiem wzorów skróconego mnożenia i dlatego tak pisze jak pisze
5 wrz 16:54
Kejt: rozumiem, że są one rozpisane na maturze.. ale to strata cennego czasu, wyszukiwanie ich na
kartce.. radzę się nauczyć teraz, bo potem zadania będą trudniejsze..
5 wrz 17:10