Równanie prostej + miejsca zerowe
Nextion24:

Witam,
po wakacjach wracam do matmy

i nie pamiętam za bardzo wyznaczania z równania prostej jej
miejsc zerowych. Ale trochę sobie poprzypominałem i mam takie pytanko czy wszystko w moim
rozumowaniu jest ok.
Przykład: y<−x+5
Ox: (a,0), gdzie a≠0
Oy: (0,b), gdzie b≠0
więc,
Ox: (5,0)
Oy: (0,5)
a więc, że to jest nierówność to jak mi się wydaje (o ile dobrze pamiętam) to punkty które ją
spełniają będą pod prostą, ale bez punktów znajdujących się na prostej.
Zrobiłem dalej 2 sprawdzenia:
Dla punktu A: (2,2)
2<−2+5
2<3 (1 prawda)
B (6,4)
4<−6+5
4<1 (0 fałsz)
Proszę sprawdźcie moje rozumowanie i czy jest wszystko ok, bo w Google nie mogłem znaleźć
jednoznacznej odpowiedzi.
5 wrz 15:51
Bogdan:
a co to jest wg Ciebie miejsce zerowe?
5 wrz 16:00
Nextion24: miejsce przecięcia sie prostej z osią
5 wrz 16:17
Bogdan:
To jest określenie wg Ciebie, a teraz podaj definicję miejsca zerowego. Poszukaj ją gdzieś,
np. w swoim podręczniku.
5 wrz 16:20
Nextion24: "Argument, dla którego funkcja przyjmuje wartość 0, nazywamy miejscem zerowym tej funkcji.
Innymi słowy, argument a jest miejscem zerowym funkcji f, gdy f(a)=0"
Czyli innymi słowy jest to punkt przecięcia sie prostej z osią x.
5 wrz 16:24
Bogdan:
Punkt przecięcia się prostej z osią x to interpretacja miejsca zerowego na rysunku.
Zgodnie z definicją: dla y = x + 5, y = 0 ⇒ x + 5 = 0 ⇒ x = ...
5 wrz 16:28
Nextion24: x=−5
5 wrz 16:29
Bogdan:
Tak, a dla y = −x + 5 ?
5 wrz 16:31
Nextion24: y=0 ⇒ x=5
x=0 ⇒ y=5
5 wrz 16:33
Bogdan:
a co tu robi x = 0 ?
5 wrz 16:34
Nextion24: no bo ja już dalej zaczołgać rozwiązywać i mnie poniosło

No dobra jak miejsce zerowe to jest punkt przecięcia prostej z osią x, to jak się nazywa
miejsce
przeciecia prostej z osią y?
5 wrz 16:37
Bogdan:
Miejsce przecięcia linii z osią y nazywa się miejscem przecięcia linii z osią y.
Innej nazwy nie ma.
5 wrz 16:43
Nextion24: No ok, przyjmuje do wiadomości

Trochę odskoczyliśmy od mojego pytania, a raczej wątpliwości.
To mógłbyś jednoznacznie odpowiedzieć czy dobrze rozwiązałem przykład w moim 1 poście?
5 wrz 16:46
Bogdan:
A jaka jest pełna treść zadania?
5 wrz 16:48
Nextion24: Ja dałem tylko kawałek przykładu
ale jak chcesz

W układzie współ. zaznacz zbiór punktów, których wspoł. spełniają warunek:
5 wrz 16:51
Nextion24: Nie pamiętałem poprostu jak rysowało sie prostą w układzie współ. z wzoru
5 wrz 16:52
Bogdan:
5 wrz 17:03
Nextion24: No zrobić zadanie to ja potrafię, tylko mi chodziło czy dobrze pamiętam jak sie wyznaczało
prostą z wzoru.
5 wrz 17:04
Bogdan:

Podam przykład.
Zaznaczamy na osi y liczbę −4, potem od tego punktu delikatnie zaznaczamy kolejne punkty
dające nachylenie 2 na 3, 2 jednostki do góry i 3 w prawo od punktu 4 na osi y oraz w dół
od tego punktu: 2 jednostki w dół i 3 w lewo. Łączymy wszystkie punkty prostą.
5 wrz 17:14