matematykaszkolna.pl
Równanie prostej + miejsca zerowe Nextion24: rysunekWitam, po wakacjach wracam do matmy i nie pamiętam za bardzo wyznaczania z równania prostej jej miejsc zerowych. Ale trochę sobie poprzypominałem i mam takie pytanko czy wszystko w moim rozumowaniu jest ok. Przykład: y<−x+5 Ox: (a,0), gdzie a≠0 Oy: (0,b), gdzie b≠0 więc, Ox: (5,0) Oy: (0,5) a więc, że to jest nierówność to jak mi się wydaje (o ile dobrze pamiętam) to punkty które ją spełniają będą pod prostą, ale bez punktów znajdujących się na prostej. Zrobiłem dalej 2 sprawdzenia: Dla punktu A: (2,2) 2<−2+5 2<3 (1 prawda) B (6,4) 4<−6+5 4<1 (0 fałsz) Proszę sprawdźcie moje rozumowanie i czy jest wszystko ok, bo w Google nie mogłem znaleźć jednoznacznej odpowiedzi.
5 wrz 15:51
Bogdan: a co to jest wg Ciebie miejsce zerowe?
5 wrz 16:00
Nextion24: miejsce przecięcia sie prostej z osią
5 wrz 16:17
Bogdan: To jest określenie wg Ciebie, a teraz podaj definicję miejsca zerowego. Poszukaj ją gdzieś, np. w swoim podręczniku.
5 wrz 16:20
Nextion24: "Argument, dla którego funkcja przyjmuje wartość 0, nazywamy miejscem zerowym tej funkcji. Innymi słowy, argument a jest miejscem zerowym funkcji f, gdy f(a)=0" Czyli innymi słowy jest to punkt przecięcia sie prostej z osią x.
5 wrz 16:24
Bogdan: Punkt przecięcia się prostej z osią x to interpretacja miejsca zerowego na rysunku. Zgodnie z definicją: dla y = x + 5, y = 0 ⇒ x + 5 = 0 ⇒ x = ...
5 wrz 16:28
Nextion24: x=−5
5 wrz 16:29
Bogdan: Tak, a dla y = −x + 5 ?
5 wrz 16:31
Nextion24: y=0 ⇒ x=5 x=0 ⇒ y=5
5 wrz 16:33
Bogdan: a co tu robi x = 0 ?
5 wrz 16:34
Nextion24: no bo ja już dalej zaczołgać rozwiązywać i mnie poniosło No dobra jak miejsce zerowe to jest punkt przecięcia prostej z osią x, to jak się nazywa miejsce przeciecia prostej z osią y?
5 wrz 16:37
Bogdan: Miejsce przecięcia linii z osią y nazywa się miejscem przecięcia linii z osią y. Innej nazwy nie ma.
5 wrz 16:43
Nextion24: No ok, przyjmuje do wiadomości emotka Trochę odskoczyliśmy od mojego pytania, a raczej wątpliwości. To mógłbyś jednoznacznie odpowiedzieć czy dobrze rozwiązałem przykład w moim 1 poście?
5 wrz 16:46
Bogdan: A jaka jest pełna treść zadania?
5 wrz 16:48
Nextion24: Ja dałem tylko kawałek przykładu ale jak chcesz emotka W układzie współ. zaznacz zbiór punktów, których wspoł. spełniają warunek:
y<−x+5  
4≤y≤6
5 wrz 16:51
Nextion24: Nie pamiętałem poprostu jak rysowało sie prostą w układzie współ. z wzoru
5 wrz 16:52
Bogdan: rysunek
5 wrz 17:03
Nextion24: No zrobić zadanie to ja potrafię, tylko mi chodziło czy dobrze pamiętam jak sie wyznaczało prostą z wzoru.
5 wrz 17:04
Bogdan: rysunek Podam przykład.
 2 
y =

x − 4
 3 
Zaznaczamy na osi y liczbę −4, potem od tego punktu delikatnie zaznaczamy kolejne punkty dające nachylenie 2 na 3, 2 jednostki do góry i 3 w prawo od punktu 4 na osi y oraz w dół od tego punktu: 2 jednostki w dół i 3 w lewo. Łączymy wszystkie punkty prostą.
5 wrz 17:14