matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Proszę o pomoc w zadaniu.
Bertta:
Oblicz wartość wyrażenia. Wynik przedstaw w postaci liczby dziesiętnej.
2
(
−2
−2
)
−1
=
3
(
3
√
8
−1
+
4
√
9
−2
)
−1
=
5 wrz 15:19
terminex:
POMAGAM
5 wrz 15:26
terminex:
2
1
2
8
3
a) (
−
)
−1
= (
−{1}{4})
−1
=(
−
)
−1
=
3
2
2
3
12
12
5
12
−1
=
=2,4
12
5
5 wrz 15:31
terminex:
1
1
1
1
b) (
+
)
−1
= (
+
)
−1
=
3
√
8
4
√
81
2
3
3
2
5
5
+
)
−1
=
−1
=
=1,2
6
6
6
6
5 wrz 15:38
Kejt:
w ostatniej linijce masz błąd. końcówka to:
5
6
(
)
−1
=
=1,2
6
5
5 wrz 15:40
Bertta:
Wielkie dzięki
wreszcie wiem gdzie popełniałam błąd.
5 wrz 18:24