Kąt α jest ostry. Uzasadnij, że gdy:
gelynder: Kąt α jest ostry. Uzasadnij, że gdy:
1) sinα = 1/4 to α < 30 st.
2) cosα = 0.6 to 45 st < α < 60 st
3) tgα = 1.2 to 45 st < α < 60 st
4) sinα = 0.8 to 45 st < α < 60 st
5) cosα = 0.9 to α < 30 st.
6) tgα = 0.1 to α < 30 st.
5 wrz 15:19
Bogdan:
| | 1 | | 1 | |
1) sinα = |
| < |
| = sin30o ⇒ α < 30o, |
| | 4 | | 2 | |
dla kątów ostrych funkcja sinus jest rosnąca
Pozostałe przykłady bada się podobnie
5 wrz 15:39
gelynder: dzieki wielkie

zaraz zaczne to badac do konca
5 wrz 15:45
gelynder: aha. I ogarniam ze trzeba tez jeszcze zalozyc, ze dla katow ostrych funkcja cosinus jest
malejaca, a tangens rosnaca... wtedy pasuje
5 wrz 16:04
Bogdan:
Właśnie tak
5 wrz 16:15