wzory skróconego mnożenia
patrico: Przekształcanie algebraiczne przy pomocy wzorów skróconego mnożenia
Rozwiąż równanie:
a) (6+1/3x)(−1/3x+6)+(1/3x−4)2=4
b)−9(2−x)2−(1−3x)(3x+1)\<11 \< to znaczy mniejsze bądź większe
Pomoże ktoś?
5 wrz 15:11
grander: POMAGAM
5 wrz 15:14
Kejt: napiszę Ci po prostu wzory jakich musisz użyć..
a)(a+b)(a−b)=a2−b2
(a+b)2=a2+2ab+b2
w b) te same.
5 wrz 15:14
grander: nie ruszać!
5 wrz 15:15
Kejt: za późno, pierwsza
5 wrz 15:16
voltage: | | 1 | | 1 | | 8 | |
a) 36 − |
| x2 + |
| x2 − |
| x + 16 − 4 = 0 |
| | 9 | | 9 | | 3 | |
x = 18
5 wrz 15:18
voltage: b zrób sam na podstawie tego
5 wrz 15:19
patrico: dzięki
już zrobiłem
5 wrz 16:21