fizyka
grander:

Na rysunku obwodu przedstawiono sposób połączenia dwóch oporników R
1 i R
2. Jakie będzie
natężenie prądu wskazywanego przez amperomierz A, jeżeli przyjmiemy że R
1 =12Ω, R
2=4Ω,
I
2=3A?
5 wrz 15:08
taras: rozwiazujesz tak: najpierw z prawa Ohma U=I*R obliczasz spadek napiecia U2 (na rezystorze
R2 . Wynik to 12V. Nastepnie z prawa Kirchoffa (suma napieć w dowolnym oczku obwodu
elektrycznego wynosi 0) obliczasz spadek napiecia na R1, czyli U1 . Skoro na R2 jest spadek
12V , a w tym oczku są tylko dwa rezystory to na R1 spadek jest taki sam. Czyli U1=12V.
Teraz przekształcasz prawo Ohma do postaci I=U/R i na tej podstawie znajac spadek napiecia i
wartosc rezystancji R1 obliczasz I1.
Nastepnie korzystasz z 1 prawa Kirchhoffa (suma prądów wpływających do węzła równa się sumie
prądów wypływających z niego) I=I1 + I2 . I2 znasz wynosi 3A, I1 obliczyleś ze 1A, zatem
suma jest 4A i tyle wlasnie pokarze amperomierz.
P.s. Na rysunku spadki napięć oznaczasz pod rezystorami strzałkami o zwrocie przeciwnym do
kierunku prądu.
5 wrz 15:38
grander: powinno wyjść 4, 67 A
5 wrz 15:51
taras: wiec masz źle w odpowiedziach, moje rozwiazanie jest poprawne, no chyba ze udowodni ktos ze
jest inaczej, ale obawiam sie ze to sie skonczy noblem w dziedzinie fizyki

pozdrawiam
5 wrz 18:03