matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
zad
fruu:
Liczbę −4
√
5
−7 przedstaw w postaci a+b
√
5
, gdzie a,b sa liczbami wymiernymi (1+
√
5
)
2
=6+2
√
5
(2+
√
5
)
2
=9+4
√
5
ale jednak nie wychodzi poprawnie, jakies wskazowki?
5 wrz 15:05
Bogdan:
Jeśli −7 − 4
√
5
= a + b
√
5
, to a = −7, b = −4
5 wrz 15:08