pomocy trygonometria!!!
aneta: oblicz:
a−b jeżeli α=60 (stopni)
a= sin4α−cos4α
b=1−4sin2α*cos2α
5 wrz 14:26
Godzio: α
a = sin
4α − cos
4α = (sin
2α + cos
2α)(sin
2α − cos
2α) = sin
2 − cos
2α = −cos2α
b = 1 − 4sin
2cos
2α = 1 − sin
22α
| | 1 | | √3 | | 1 + √3 − 2 | |
a − b = −cos120o + sin2120o − 1 = − (− |
| ) + |
| − 1 = |
| = |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
5 wrz 14:37
aneta: A mogłabym prosić o wytłumaczenie bo nie wszystko rozumiem ..

Była bym bardzo wdzięczna
5 wrz 15:34
Gustlik: Podaję wzory na funkcje podwojonego kąta:
cos2α=cos
2α−sin
2α
sin2α=2sinα*cosα
Godzio skorzystał z tych wzorów.
Można było jeszcze tak to rozpisać − dokończę za Godzia:
b = 1 − 4sin
2αcos
2α = 1 − sin
22α=cos
22α (z jedynki tryg.)
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
a−b=−cos120o−cos2120o=−(− |
| )−(− |
| )2= |
| − |
| = |
|
|
| | 2 | | 2 | | 2 | | 4 | | 4 | |
| | √3 | |
Godzio − masz błąd − zapomniałeś podnieść |
| do kwadratu − masz sin2120o. |
| | 2 | |
5 wrz 17:47
aneta: Oh dziękuję ślicznie

Teraz już wszystko rozumiem!
5 wrz 21:53
think: cóż... na upartego zawsze można było to zrobić tak:
| | √3 | | 1 | | 9 | |
a = sin4x − cos4x = (sin60o)4 − (cos60o)4 = ( |
| )4 − ( |
| )4 = |
| − |
| | 2 | | 2 | | 16 | |
| | √3 | | 1 | |
b = 1 − 4sin2xcos2x = 1 − (2sin60ocos60o)2 = 1 − (2* |
| * |
| )2 = 1 − |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | | 2 | | 1 | | 1 | |
a − b = |
| − |
| = |
| − |
| = |
| |
| | 2 | | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | |
5 wrz 23:50
Eta:
x= 60
o
a−b = ( sin
2x+ cos
2x)( sin
2x − cos
2x) −1 +4 sin
2x*cos
2x=
= sin
2x −cos
2x −sin
2x −cos
2x +4sin
2x*cos
2x = 4sin
2x*cos
2x −2cos
2x=
= 2cos
2x( 2 sin
2x −1)=
| | 1 | | 3 | | 3 | | 1 | | 1 | |
= 2* |
| ( 2* |
| −1)= |
| − |
| = |
| |
| | 4 | | 4 | | 4 | | 2 | | 4 | |
6 wrz 00:18