Ciąg arytmetyczny o różnicy 3 w bokach trójkąta Pole koła opisanego na nim.
Techart: Dany jest trójkąt prostokątny, w którym boki tworzą ciąg arytmetyczny o różnicy 3. Oblicz pole
koła opisanego na tym trójkącie.
5 wrz 13:57
Kejt:

c=R
a+3=b
b+3=c
a
2+b
2=c
2
poradzisz sobie?
5 wrz 14:06
Kejt: i jeszcze założenie:
a,b,c>0
5 wrz 14:08
chart:
Kejt − co to jest R oraz r?
5 wrz 14:12
Kejt: cholera.. "r" nie powinno tutaj być
R to promień okręgu opisanego.
r to wpisanego − więc tutaj jest niepotrzebne.
5 wrz 14:14
Kejt: | | 1 | |
i nawet nie wiem skąd ten wzór na R= |
| r wzięłam.. |
| | 2 | |
5 wrz 14:15
chart:
| | 1 | |
to w takim razie R = |
| c, a nie R = c |
| | 2 | |
5 wrz 14:33
Kejt: tak, tak. Roztrzepana jest trochę.. ech. reszta jest ok.
5 wrz 14:36
chart:

(x − 3)
2 + x
2 = (x + 3)
2, x − 3 > 0
x
2 − 6x + 9 + x
2 = x
2 + 6x + 9
x
2 − 12x = 0
x(x − 12) = 0, x = 0 lub x = 12
x = 0 nie spełnia warunków zadania.
Długość przeciwprostokątnej x + 3 = 12 + 3 = 15
5 wrz 14:39
Kejt: mhm..
5 wrz 14:43