Znajdź p, dla którego funkcja f osiąga minimum
Techart: Dana jest funkcja f(x)=x3−px2+5x−2
a) znajdź taką wartość p, dla której funkcja f osiąga minimum w punkcie x=5
b) dla wyznaczonego p podaj przedziały monotoniczności funkcji
5 wrz 13:53
Bogdan:
f(x) = x3 − px2 + 5x − 2, Df = ℛ
f'(x) = 3x2 − 2px + 5
f'(5) = 0 ⇒ 3*25 − 10p + 5 = 0 ⇒ p = ... proszę dokończyć
5 wrz 14:56
Gustlik: ad b) Podpowiedź:
f(x) rosnąca gdy f'(x)>0
f(x) malejąca gdy f'(x)<0
Znajdź więc p wg wskazówek Bogdana, wstaw to p do pochodnej i rozwiąż powyższe nierówności −
otrzymasz przedziały monotoniczności funkcji.************
5 wrz 17:09