matematykaszkolna.pl
chemia Asia: Witam Mam zadanko z chemii Musze wykonać 10 pierwiastków z grupy od 3 do 12 i napisać ile posiadaja elektronów , powłok, protonów ,i elkt. walencyjnych bardzo proszę o pomoc
5 wrz 13:50
Asia: pomoże ktoś
5 wrz 14:28
anmario: Jejku, Asia, nie masz książki do chemii?emotka Jak nie chce Ci się wnikać w szczegóły to proszę: http://pl.wikipedia.org/wiki/Lista_konfiguracji_elektronowych_pierwiastk%C3%B3w_chemicznych ale polecam z zaznajomieniem się i z teorią emotka
5 wrz 15:49
Mateusz: Pomoge ale pierwiastki mozesz sobie wybrac i napisz ich symbole tu
5 wrz 16:10
Mateusz: Ten link co podał anmario nie nadaje się do nauki jezeli masz chemie na poziomie pdstawowym zeby napisac konfiguracje podpowłokowa trzeba znac model atomu w ujęciu mechaniki kwantowej.
5 wrz 16:25
anmario: Byłoby z korzyścią dla tego forum gdyby osoby mające ambicję pomagania innym wiedziały coś na temat dziedziny, którą zamierzają wykładać drogi Mateuszu. Poza tym o nauce Asia ani słowa nie napisała, nie to jest jej celem. Asia chce "10 pierwiastków z grupy od 3 do 12 " i najprawdopodobniej nie ma zamiaru zawracać sobie głowy zbędnymi szczegółami. Może więc zacytuję pierwsze zdanie treści kryjącej się pod tym linkiem "Konfiguracje elektronowe atomów obojętnych w stanie podstawowym. Rozpisane systemem podpowłokowym z wyszczególnieniem liczby elektronów w każdej powłoce." ... z wyszczególnieniem liczby elektronów w każdej powłoce, co Ty na to, hm? A teraz jeszcze raz przyjrzyj się tej stronie. Zresztą. Są ich setki. Po co pisać tysiąc pierwszy raz to samo, co? Bo o chęć wyłożenia Asi zasad modelu atomu według Bohra jakoś Cię nie podejrzewam, przecież wybór przez Asię pierwiastków do niczego tu się nie przyda. Co Asi da, że napiszesz jej jeszcze raz to samo co napisane jest na tej stronce, co? A jeżeli coś da, na przykład uchroni ją jutro przed oceną niedostateczną, to dlaczego sama nie pofatyguje się i nie poszuka w sieci, hm? Ja znam odpowiedź na to pytanie Mateusz. Otóż nie zrobi tego nigdy, dopóki będą istnieć "dżentelmeni", którzy zrobią to za nią emotka To będzie na tyle, pozdrawiam emotka
5 wrz 16:50
Mateusz: Przyznaje moje niedopatrzenie co do strony a o moją wiedze i doświadczenie na temat chemii nie przejmuj się coz chciałem tylko zmobilizowac Asie żeby chcociaz zajrzała do układu okresowego ale widze ze raczej na to nie mozna liczyc emotka
5 wrz 17:23
Caren: No więc własnie anmario twoją uwage tu cyt "Byłoby z korzyścią dla tego forum gdyby osoby mające ambicję pomagania innym wiedziały coś na temat dziedziny, którą zamierzają wykładać ". Te uwage skieruj raczej do siebie bo nie sztuka jest podac link do byle pierwszej strony a jaką masz pewnosc ze na tej stronie wszystko jest poprawne naukowo chyba ze jestes specjallistą ale bardzo w to wątpię i teraz reasumując do twojej wypowiedzi po co tysiac pierwszy raz pisac to samo to ja zapytam po co to forum jest i inne po co ludzie zamieszczają tu zadania na rozwiązanie równania kwadratowego jak poraz enty jak jest to gdzie indziej następna sprawa skad wiesz ze Mateusz chciał Asi dac od razu gotowca gdyby chciał to zrobic to od razu zapisałby te 20 pierwiastków i wszystko policzył liczbe neutronów liczbe elektronów etc moze po prostu chciał z nią popracowac tak zeby sie czegos nauczyła bo byc moze obudziła by sie w niej chęc zeby sie tego nauczyc a wiem że tak zazwyczaj robi bo przebywam tu na forum a moze Asia czegos nie zrozumiała z podręcznika i nie wiedziała jak to zrobic i z tej strony tak czy siak Asia nie nauczy się pisac konfiguracji elektronowej powłokowej i wątpie aby zrobiła to nawet samodzielnie pewnie odpisze na przerwie od kolezanki bo nie sądze zeby uczyła sie na pamięć liczby elektronów na kazdej powłoce jak juz chciałes podac link do strony która wyjasnie to zagadnienie to trzeba było podac poządną stronę a nie lepszą pierwszą bo zeby okreslic liczbę elektronów na danej powłoce wystarczy znac prosty wzór 2n2 n−numer powłoki i Mateusz ma poniekąd racje chcociaz pomylił sie i przyznał swoje niedopatrzenie co kazdemu sie zdarza tak więc tak jak napisałes anmario zajmij się tym na czym się znasz to będzie z korzyscią dla innych i nie pouczaj tez innych byc moze specjalistów którzy mają duzą wiedzie w danej dziedzinie i kkilkunastoletnie doświadczenie.To by było na tyle.
6 wrz 08:49
anmario: Cytuję. Ciebie. "bo zeby okreslic liczbę elektronów na danej powłoce wystarczy znac prosty wzór 2n2 n−numer powłoki" Ten tekst dowodzi, że jesteś ignorantem/ką. To wszystko.
6 wrz 10:23
Caren: Tak to spójrz na link który podałes zarzucasz ignoranctwo bo zabrakło słówka maksymalną liczba elektronów na danej powłoce jest tak samo poprawna jak maksymalna liczba elektronów na danej powłoce jezeli kazdy wie o co chodzi podobnie jest np z P2O5 i P4O10 P2O5−taki tlenek nie istnieje istnieje natomiast P4O10 ale w rownaniach reakcji mozna spotkac P2O5 co nie jest nieprawidłowe jezeli kazdy wie o co chodzi wiec kompromituj sie dalej ignorancie
6 wrz 13:44
anmario: A żyrafy nie wtrążalają jałowca, Współczuję szczerze nieszczęśnikom, których nauczasz emotka
6 wrz 22:39
think: no i oto mamy puszkę pASIAnodory
7 wrz 00:07
Caren: O tych nieszczęśników jak ich nazywasz nie martw się startują w olimpiadach i odnoszą sukcesy natomiast współczuć mozna tobie porwałeś sie z motyką na słońce zupełnie niepotrzebnie az brak słów na to temat wazam za zamknięty.
7 wrz 09:22
think: Anmario i jak z tą dumą, którą czasem warto schować do kieszeni? Nie traktuj tego jak złośliwość tylko życzliwe pytanie.
7 wrz 10:59
anmario: Droga Caren. Jedyne trofeum jakie mogą zdobyć podopieczni takiego "nauczyciela" to nagroda Darwina, niestety.
7 wrz 22:19
robinka: Wtrące się wasze dywagacje...pamietam kiedyś napisałeś w jakimś poście o "kulturze", ale widzę, że Ci jej brak... po przeczytaniu tego co napisałeś w powyższych postach anmario.
7 wrz 22:28
anmario: Bardzo możliwe Robinko, bardzo możliwe. Tym bardziej, że nie mam aspiracji wywalczenia tytułu Gentlemana Roku, zdecydowanie bardziej kręcą mnie zagadnienia związane z naukami ścisłymi i ze związanymi z nimi zagadnieniami dydaktycznymi. Zatem radzę życzliwie, byś i Ty zajęła się wspieraniem idei Jakuba zamiast wtykać swój wścibski nos w nie swoje sprawy.
7 wrz 22:35
robinka: Dzięki za radę anmario.. Ty też zajmij się rozwiązywaniem, a nie krytykowaniem i obrażaniem innych. pozdrawiam i więcej nie będę komentowała twoich "posów"... bo szkoda mojego czasu..
7 wrz 22:46
anmario: Dzięki za radę Robinko, również pozdrawiam emotka P.S.1 Rzeczywiście szkoda Twojego czasu na komentowanie moich postów. Uwierz mi, że w razie konieczności potrafię namówić psa do wyjścia z wędliniarni, "pogawędki" takie jak z Tobą czy z Caren to dla mnie rutyna a dla wielu innych szczyt możliwości. P.S. 2 Skromnością też nie grzeszęemotka
7 wrz 22:54