wyznaczenie największej wartości funkcji
marta: bardzo prosze o pomoc
jak wyznaczyc najwieksza wartosc funkcji x2e−x w przedziale [0,4]
zaczełam tak
x=0 y=02 e −0=1
x=4 y= 42 e−4 = 16 e −4 (nie wiem co dalej? co sie dzieje z e?)
5 wrz 13:27
Wacek:
Wyznacz ekstrema tej funkcji
5 wrz 13:33
marta: towychodzi na to, ze a= (0, e ) b= (4, 16 e
−4)

?
5 wrz 14:05
Godzio:
f'(x) = 2xe−x + x2e−x = 0
wylicz x i sprawdź czy nalezą do przedziału
f(0) = ... −−− to na pewno nie równa się jeden
f(4) = ...
5 wrz 14:23