zadanie
Bernadetta: oblicz jakim procenten liczby x jest liczba y PROSZE O ROZPISANIE TEGO ZADANIA:
5 wrz 12:17
Kejt: pierwsze zamień na potęgi 3. a ja się zajmę "y" podaj mi potem swój wynik.
5 wrz 12:18
Svanar: było już, wystarczy poszukać
5 wrz 12:22
Kejt: | | 816+425 | | (23)16+(22)25 | | 248+250 | |
y= |
| = |
| = |
| |
| | 5*1612 | | 5*(24)12 | | 5*248 | |
wyłączam 2
48 przed nawias w liczniku:
| 248+250 | | 248(1+22) | |
| = |
| |
| 5*248 | | 5*248 | |
skracam 2
48:
5 wrz 12:23
Bernadetta: | (33)9 + (34)7 | | 327 +328 | |
| = |
| = 355−26=329 |
| (32)13 | | 326 | |
5 wrz 12:24
Kejt: Svanar, nudzi mi się okropnie, więc mogę rozwiązać od nowa..
5 wrz 12:24
anmario:
Może spróbuj sama, przedstaw każdą, którą się da, podstawę jako potęgę jakiejś liczby i uwierz,
że wszystko liczy się "samo", dla przykładu, mianownik x, 913 = (32)13 = 32*13 =
326, a mianownik y = 5*1612 = 5*(24)12 = 5*24*12 = 5*248, itd, potem poskracaj
co się da i już.
5 wrz 12:24
TOmek :
pamiętając ,ze (a
n)
m =a
n*m
5 wrz 12:25
Kejt: Bernadetto. nie możesz tego tak dodać. ten wzór można zastosować tylko przy mnożeniu, a tu masz
dodawanie. Musisz wyłączyć 326 tak jak ja to zrobiłam w moim przykładzie, wtedy po
zredukowaniu wyjdzie Ci w mianowniku 1. Rozumiesz?
5 wrz 12:26
Bernadetta: ok i wynik z X to 10 mi wyszło
5 wrz 12:29
Kejt: powinno być:
zakładam, że zamiast tej trójki wstawiłaś 1.
5 wrz 12:32
Bernadetta: tak wlasnie sie teraz zorientowałam dzieki za pomoc
5 wrz 12:33
Bernadetta: a jak mam np podobny przyklad tylko z minusem w potegach dla X to jak to obiliczyc
5 wrz 12:38
Kejt: pokaż. bo nie wiem dokładnie o co chodzi.
5 wrz 12:38
Bernadetta: dobra juz rozwiazałam
5 wrz 12:40
Bernadetta: | 5−205−19 | |
| po obilczeniu wyszło mi 5 ale nie wiem czy dobrze |
| 125−6 | |
5 wrz 12:41
Kejt: tam jest mnożenie?
5 wrz 12:42
Bernadetta: z Y mam problem
5 wrz 12:43
Bernadetta: nie dodawanie
5 wrz 12:43
Bernadetta: Y = U{6−14 = 12 * ({1/6}15}{0.514*
5 wrz 12:46
Kejt: x=30
podaj y.
5 wrz 12:46
Bernadetta: Y = U{6−14 + 12 * {1/6}15}{0.514*(1/3)15
5 wrz 12:48
Bernadetta: mozesz mi jeszcze rozpisac to X bo ja nie wiem dlaczego Tobie tak wyszło
5 wrz 12:50
Kejt: mój błąd. Zapomniałam, że potęgi się dodaje nie mnoży..
| | 5−20+5−19 | | 5−18(5−2+5−1) | | 1 | |
x= |
| = |
| = |
| |
| | (53)−6 | | 5−18 | | 25 | |
5 wrz 12:56
Bernadetta: a z tym Y bo tam są ulamki
5 wrz 13:01
Bernadetta: a jezeli mam zadanie:23*45*83 a x mam zapisac w postaci potegi o podstawie p=2
5 wrz 13:15
Kejt:
| 6−14(1+12*6−1) | |
| = |
| (2−1)14*(3−1)15 | |
| 6−14(1+12*6−1) | |
| =... |
| 2−14*3−14*3−1 | |
teraz stosujesz wzór:
a
r*b
r=(a*b)
r
i liczysz to w nawiasie. dasz radę?
5 wrz 13:16
Kejt: to całe równanie w potęgach 2, tak?
5 wrz 13:17
Bernadetta: tak
5 wrz 13:18
Kejt:
4=22
8=23 i podstawiasz..
5 wrz 13:19
Bernadetta: a tego zadania nie dam rady dokonczyc
5 wrz 13:19
Kejt: rozpisz mianownik.
2−14*3−14*3−1=
wzór masz tutaj:
ar*br=(a*b)r
5 wrz 13:21
Bernadetta: to bedzie 18 do potego−29?
5 wrz 13:28
Kejt: nie. zauważ, że musi być taka sama potęga. więc możesz pomnożyć tylko 2 i 3.
5 wrz 13:32
Bernadetta: aha fakt bo nie wiedzialam co zrobic z tym 3 do −1
5 wrz 13:33
Kejt: zostawić na razie. więc:
2−14*3−14*3−1=(2*3)−14*3−1=6−14*3−1
teraz można to zredukować z licznikiem.
5 wrz 13:35
Bernadetta: to bedzie( 2*3)−14 * 3−1
5 wrz 13:35
Bernadetta: to bedzie 1 + 12* 6−1 przez 3−1
5 wrz 13:37
Kejt: tak. wyliczasz teraz to 1 + 12*6−1
5 wrz 13:39
Bernadetta: a zapisac liczbe √3* 3√3w postaci potegi o wykladniku wymiernym
5 wrz 13:41
Kejt: skorzystaj z:
n√a=a1n
5 wrz 13:43
Bernadetta: a 6−1 to bedzie 1/6
5 wrz 13:43
Kejt: tak.
5 wrz 13:44
Bernadetta: wynik bedzie 3
5 wrz 13:44
Svanar: a zapisac liczbe √3* 3√3w postaci potegi o wykladniku wymiernym :
312*313 = 356
5 wrz 13:45
Bernadetta: a wynik calosci 9
5 wrz 13:46
Kejt: zgadza się
5 wrz 13:48
Bernadetta: jejku dzieki
5 wrz 13:50
Kejt: proszę
5 wrz 13:50
Bernadetta: postac potegi przedstawic o wykladniku wymiernym 1/√2
5 wrz 14:00
5 wrz 14:00