anmario:
Tutaj trochę inne podejście niż w tych zadaniach, które prezentowałaś poprzednio, ale
oczywiście też wynikające wprost z definicji wartości bezwzględnej. Może teraz ta definicja
bardziej formalnie niż poprzednio:
{ x gdy x>0
| x | = {0 gdy x=0
{−x gdy x<0
Stąd wynika, że
|12x−4|=2 ⇒(12x−4 = 2 v 12x−4 = −2)
Pierwsza część tej formuły jest prawdziwa, kiedy 12x−4≥0, druga kiedy 12x−4<0, to na razie bez
znaczenia, ale przyda Ci się ta świadomość później, przy rozwiązywaniu nierówności

Resztę chyba dasz radę