michal: obiętosc walca jest rowna 250pi cm szesciennych wyznasz dlugosc promienia takiego walca,
ktorego powierzchni calkowitej jest najmniejsze/
20 gru 20:37
tobi:
Łatwe ! dobrze myślisz!
Odp r = 5 cm
20 gru 21:01
tobi:
Pisać ? czy dasz radę ?
r= 5 cm h= 10 cm
20 gru 21:03
tobi:
No dobrze! napiszę Ci

V= πr
2*h πr
2*h= 250π /: π
to r
2*h= 250 → h= 250/r
2
P
c= 2πr
2 +2πrh wstawiamy za h
P
c(r) = 2πr
2 +500π /r
2
obliczamy pochodną P
c(r)
P
'c(r)= 4πr - 500π/r
2
P
c'(r)=0 <=> 4πr - 500π/r
2=0 / :π
4r - 500/r
2=0 /*r
2 bo r≠ 0
4r
3 = 500
r
3= 125
r= 5 to h = 250/25 czyli h = 10
zgadza się bo przekrojem osiowym jest kwadrat o boku 10 cm
czyli wysokość jest równa średnicy
czyli r= 5 cm h= 10 cm
Proste? coś jeszcze?
20 gru 21:20