matematykaszkolna.pl
wiem ze to str o matmie ale kompletnie zapomnilam wszystko o chemii przez wakacj green Chemia: Chemia: Uzupełnij równania reakcji chemicznych ...Al + ......... −−−−> .....Al2O3 .....I2O5 −−−−−−>.......+ ..... .....Fe2O3 + ......−−−−−−> ....... + .... H2O ...HCl+....−−−−−−−−−> ......ZnCl2+ ......... i jak mam polecenie : dobierz wspolczynniki stechometryczne w rownaniach reakkcji chemicznych to jak zrobić np. .........K+.......AlCl3−−−−−−>........KCl+..........Al
5 wrz 11:48
Svanar: 3K+AlCl3−−−−−−>3KCl+Al
5 wrz 12:25
Ala: 4Al + 3O2 −−>2Al2O3 2I2O5 −−> 5O2 + 4I tutaj nie jestem pewna: Fe2O3 + 3H2SO4 −−−> Fe2(So4)3 + 3H2O 2HCl + 2Zn −− > ZnCl2 + H2
5 wrz 13:03
Svanar: 3 IMO dobrze
5 wrz 13:06
Mateusz: druga reakcja jest zle I2O5→I2+O2 lub: 2I2O5→2I2+5O2 trzecia reakcja jest dobrze jest to typowa reakcja otrzymywania soli metodą tlenek metalu+kwas→sól+woda przy reakcji ostatniej HCl+Zn trzeba pamiętac aby popatrzyc do szeregu napięciowego metali i sprawdzic czy dany metal lezy przed czy za wodorem jezeli przed to metal ten wyprze wodór w reakcji z kwasem jezeli ponizej to wtedy reakcja nie zachodzi ale są od tego pewne wyjątki np reakcja miedzi z kwasem azotowym HNO3 ale wtedy powstają inne produkty Jak dobierac wspołczynniki w równaniu reakcji dobieramy tak jak w rownaniu matematycznym jak mamy np 2K po lewej to po prawej musi byc tez 2K itp
5 wrz 16:22