najmniejsz i największa wartość funkcji
Uroboros: 1. Dany jest prostokąt o obwodzie 60 m. Jakie wymiary ma prostokąt o największym polu.
2. Suma długości podstawy trójkąta i wysokości opuszczonej na tę podstawę wynosi 10cm. Wyznacz
długość podstawy i wysokość, tak aby pole trójkąta było największe.
5 wrz 11:42
voltage: 1. Obwód wynosi 60m, czyli
2x + 2y = 60 => y= 30 − x
Pole prostokąta : P= x*y => x* (30−x)= −x
2 + 30x jest to funkcja kwadratowa o ramionach
| | −b | |
skierowanych w dół. Czyli wyliczasz pierwszą wsp. wierzchołka: xw= |
| = 15, stąd y= |
| | 2a | |
30− 15= 15
x=15, y=15m
Dla tych wartości funkcja ma największą wartość, czyli największe pole.
5 wrz 12:54
voltage: 2. a + h = 10 cm => h= 10 − a
| | a h | | a * (10 − a) | |
P = |
| P= |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | −a2 + 10a | | −1 | |
P= |
| = |
| a2 + 5a xw=a= 5 cm => h= 5 cm |
| | 2 | | 2 | |
5 wrz 13:07