Proszę o pomoc - wzór rekurencyjny ciągu
Ari: Proszę o pomoc w rozwiązaniu zadania.
Podaj ogólny wyraz an ciągu zdefiniowanego rekurencyjnie:
1) a1 = 13
an+1 = −1an, dla n>=1
2) a1 = 2
an+1 = a3n, dla n>=1
5 wrz 00:56
Godzio:
1)
a
2 = −3
a
4 = − 3
a
n = 3
(−1)n * (−1)
n−1
2)
a
1 = 2
a
2 = 2
3
a
3 = 2
9
a
n = 2
3n−1
5 wrz 01:06
Ari: Dzięki wielkie.
A czy te ciągi mają jakąś nazwę, bo to nie są ani arytmetyczne ani geometryczne?
5 wrz 01:47
Godzio:
chyba nie mają
5 wrz 01:52
Ari: Ok. To jeszcze jedno pytanie:
− Jak dojść do takich odp. jest na to jakiś sposób, czy tu po prostu trzeba wpaść na ten
właściwy wzór?
P.S. Wiem, że te wzory z odp. zgadzają się, gdy podstawimy pod n odpowiednią cyfrę, ale jak
wpadłeś na to, że to własnie musi być tak? Z geo. i aryt. nie mam problemów bo tam wyliczm
albo q alb r i podstawiam do wzoru, ale w takich przykładach jest o wiele ciężej .
5 wrz 15:13
anmario:
Istnieje taki sposób, ale nie jest objęty programem szkoły średniej. W sumie na pewno nie
dlatego, że to wyższa matematyka, przeciwnie, liczy się to w zasadzie dość prosto. Jednak na
tym etapie nauki zasadniczym problemem jest zaznajomienie uczniów z ideą rekurencji po prostu
i wdawanie się w szczegóły zapewne uznano za niecelowe po prostu.
Tak więc sądzę, że Twojego nauczyciela całkowicie usatysfakcjonujesz jeżeli z postaci
rekurencyjnej będziesz umiał odnaleźć właściwy wzór na n−ty wyraz ciągu sposobem
przedstawionym przez Godzio.
Niemniej jednak jeżeli ta problematyka Cię interesuje (jeżeli chcesz studiować np. informatykę
to z pewnością Ci się to przyda) to szukaj w Google pod hasłem "równania rekurencyjne."
5 wrz 15:44