matematykaszkolna.pl
Proszę o pomoc - wzór rekurencyjny ciągu Ari: Proszę o pomoc w rozwiązaniu zadania. Podaj ogólny wyraz an ciągu zdefiniowanego rekurencyjnie: 1) a1 = 13 an+1 = −1an, dla n>=1 2) a1 = 2 an+1 = a3n, dla n>=1
5 wrz 00:56
Godzio: 1)
 1 
a1 =

3 
a2 = −3
 1 
a3 =

3 
a4 = − 3 an = 3(−1)n * (−1)n−1 2) a1 = 2 a2 = 23 a3 = 29 an = 23n−1
5 wrz 01:06
Ari: Dzięki wielkie. A czy te ciągi mają jakąś nazwę, bo to nie są ani arytmetyczne ani geometryczne?
5 wrz 01:47
Godzio: chyba nie mająemotka
5 wrz 01:52
Ari: Ok. To jeszcze jedno pytanie: − Jak dojść do takich odp. jest na to jakiś sposób, czy tu po prostu trzeba wpaść na ten właściwy wzór? P.S. Wiem, że te wzory z odp. zgadzają się, gdy podstawimy pod n odpowiednią cyfrę, ale jak wpadłeś na to, że to własnie musi być tak? Z geo. i aryt. nie mam problemów bo tam wyliczm albo q alb r i podstawiam do wzoru, ale w takich przykładach jest o wiele ciężej .
5 wrz 15:13
anmario: Istnieje taki sposób, ale nie jest objęty programem szkoły średniej. W sumie na pewno nie dlatego, że to wyższa matematyka, przeciwnie, liczy się to w zasadzie dość prosto. Jednak na tym etapie nauki zasadniczym problemem jest zaznajomienie uczniów z ideą rekurencji po prostu i wdawanie się w szczegóły zapewne uznano za niecelowe po prostu. Tak więc sądzę, że Twojego nauczyciela całkowicie usatysfakcjonujesz jeżeli z postaci rekurencyjnej będziesz umiał odnaleźć właściwy wzór na n−ty wyraz ciągu sposobem przedstawionym przez Godzio. Niemniej jednak jeżeli ta problematyka Cię interesuje (jeżeli chcesz studiować np. informatykę to z pewnością Ci się to przyda) to szukaj w Google pod hasłem "równania rekurencyjne."
5 wrz 15:44