Funkcja Kwadratowa
Maciek: zad 1 Wyznacz takie 2 liczby aby ich suma była równa 120 a ich iloczyn miał największą wartość.
zad 2 Ciało wyrzucone pionowo w gore osiąga po t sekundach wysokość (wyrażoną w metrach) równa
wartości funkcji h określonym wzorem
h(t)= −4t2+40t
a) Ile czasu upłynęło od chwili wyrzucenia ciała w gore do chwili upadku na ziemie
b) po jakim czasie ciało osiągnęło maksymalna wysokość? Podaj wartość tej wysokości.
Proszę o pomoc z gry dziękuję
4 wrz 21:39
think: a + b = 120 ⇒ a = 120−b
a*b → max
(120 − b)b ← parabola o ramionach skierowanych w dół, która max osiąga w wierzchołku.
4 wrz 21:52
think: zad 2
znowu parabola o ramionach skierowanych w górę
liczysz jej max z wzorów na wierzchołek paraboli i wyjdzie Ci hmax oraz tmax dla którego
to h jest osiągane
a) czas wznoszenia = czasowi opadania więc t = 2tmax
b) no to tmax
4 wrz 22:06
think: No i jak idzie?
4 wrz 22:38
Maciek: nie

nie kumam matmy zeby obliczyc ze wzoru na W trzeba na delte

a mam podany wzor −4t
2
+ 40t czyli
a= −4
b= 40
c= ? nie wiem a na delte trzeba ( 0 bedzie?)
5 wrz 00:00
think: no c=0 , co z Tobą? więcej pewności siebie!
5 wrz 00:04
think: | | c | |
zresztą delty nie potrzeba liczyć bo tmax = − |
| o ile się mi nie pomieszało a jak tak |
| | 2a | |
to
h
max = h(t
max)
5 wrz 00:06
think: | | b | |
no i się pomieszało  t max = − |
| normalnie sierota ze mnie  |
| | 2a | |
5 wrz 00:07
Maciek: hehe

jak narazie dzieki

jak by co bede pisal jeszcze
5 wrz 00:54