matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
funkcja kwadratowa
kasia:
w prostokącie, którego dłuższy bok ma długość x, stosunek długości boków jest równy 1:4. podaj wzór funkcji y=P(x), opisującej pole tego prostokąta. proszę o pomoc
4 wrz 21:25
Godzio:
dłuższy bok: x
1
krótszy bok:
x
4
1
1
P(x) = x *
x =
x
2
4
4
4 wrz 21:29