wyznaczyć największą i najmniejszą wartość funkcji
Kiwi: x
2*e
−x
w przedziale [0,4]
wiem, że muszę obliczyć pochodną, wychodzi chyba: f'(x) = 2x*e
−x−x
2*e
−x
a następnie przyrównać ją do zera i wstyd się przyznać, ale właśnie tutaj mam problem
4 wrz 20:57
think: 2x2e−x − x2e−x = 0
xe−x(2 − x) = 0 ⇔ x = 0 v 2 − x = 0 v e−x = 0 ← ale to nie ma rozwiązania w przedziale
[0,4] także można sobie odpuścić.
4 wrz 21:08
Kiwi: Bardzo dziękuję
4 wrz 21:12
think: a umiesz już określić gdzie jest max a gdzie min?
4 wrz 21:18