peosze o pomoc z wytlumaczeniem
Bernadetta: prosze o pomoc
zad. liczbe x przedstaw w postaci "a" do potegi w , gdzie a jest liczba naturalna a w jest
liczba wymierna
trzy pierwiastki z 16 ( 16 pod pierwiastkiem szesciennym) razy 0,125 do potegi minus1/2
prosze o pomoc z wytlumaczeniem
4 wrz 20:18
Kejt:
zamieniam na potęgi 2:
3√16*0,125−12=3√24*(2−3)−12=243*(2−3)−12
korzystam ze wzoru:
(am)n=am*n
243*(2−3)−12=243*232
teraz trzeba dokończyć to ze wzoru:
ar*as=ar+s
4 wrz 20:25
Bernadetta: sory jestem tu pierwszy raz wogole nie wiem jak na to weszlam
4 wrz 20:50
Bernadetta: ale dzieki wielkie za pomoc bo ja taki tuman jestem ze szok hehe
4 wrz 20:51
Kejt: nic się nie stało, to tak na przyszłość

wszystko już jasne?
4 wrz 20:51
Bernadetta: tak
4 wrz 20:51
Bernadetta: a jak jest pierwsza linijka rozwiazanego zadania 2 do −3 do −1/2 wychodzi 2 do 3/2 to to sie
mnozy?
4 wrz 20:56
Kejt: tak. to jest ten wzór:
(am)n=am*n
4 wrz 20:58
Bernadetta: a jak mam 4 pod pierwiastkiem125 do 3 to to jeszcze musze rozlozyc? bo mam takie zad.:
x=4p.pierw.125dp p.2 razy (0,008)do p.−1/3
4 wrz 21:02
4 wrz 21:03
think: p { z czegoś} = √z czegoś
napisz porządnie o co chodzi Bernadetta tu są odpowiednie narzędzia aby zapisać coś w postaci
matematycznej
a (shift 6) b = ab
4 wrz 21:05
Bernadetta: 4√1253 *(0,008) −1/3
4 wrz 21:09
Kejt: od razu lepiej.
zapisz wszystko w potędze 5. potem się pomyśli co dalej.
4 wrz 21:11
Bernadetta: chyba mi sie udało
4 wrz 21:11
think: 125 = 5
3
0,008 = (0,2)
3
resztę możesz zrobić ze wzorów podanych przez Kejt
4 wrz 21:11
4 wrz 21:12
Kejt: think, spokojnie. panuję nad sytuacją
4 wrz 21:12
Bernadetta: nie wiem jak w potedze 5 czyli ze 4√59 ?
4 wrz 21:14
think: ok to nie przeszkadzam

to przez te słodkie coś co zjadłam

za dużo cukru i takie efekty
4 wrz 21:15
Kejt: tak a teraz jeszcze na ułamek zamień.
ze wzoru:
n√am=amn
4 wrz 21:15
Bernadetta: bo ja bym to zrobila tak:4√59* 102−1/3
4 wrz 21:18
Bernadetta: czyli ten pierwszy na ten wzor jeszcze tak?
4 wrz 21:21
Bernadetta: 59/4
4 wrz 21:22
Kejt: | | 1 | | 1 | |
ja bym to polecała przedstawić w postaci: 0,008= |
| = |
| wtedy wszystko się ładnie |
| | 125 | | 53 | |
skróci.
4 wrz 21:22
Bernadetta: ok tak zrobie a to co wymyślilam 102−1/3 to dobrze wymyslilam ? pytam tak tylko z
ciekawosci bo wiem ze troche pogmatwalam
4 wrz 21:26
Kejt: to jest odwrotność ułamka.. moja uwaga była odnośnie właśnie tego.
4 wrz 21:29
Bernadetta: ok dzieki teraz sama troche pocwicze ale widze ze mam przyjemnosc poznac badz co badz przez
neta ale sympatyczna osobe
4 wrz 21:30
Kejt: czasami mi się zdarza

jakby co to pytaj
4 wrz 21:31
Bernadetta: | | {0,5}−4 *81 | | 12−4*81 | | 11/2−4 * 81 | |
x= |
| = |
| = |
| |
| | 5√216 | | 5√63 | | 63/9 | |
4 wrz 21:55
Bernadetta: w potedze ostatniej na dole ma byc 3/5
4 wrz 21:56
Bernadetta: czy to zadanie dobrze rozwiazalam?
4 wrz 22:08
Bernadetta: mozesz mi napisac czy dobrze wykombinowalam? i i czy jeszcze trezba to skonczyc? podstawiając
pod wzór
4 wrz 22:31
think: Bernadeta:
kombinuj dalej...
4 wrz 22:33
think: zauważ że jak robisz tą odwrotność to ten minus w potędze znika.
4 wrz 22:38
Bernadetta: mysle ze to jeszcze trzeba pod jakis wzor podstawic ale nie mam pojecia jaki
4 wrz 22:41
Bernadetta: tak ale ta 4 w potedze jest dla mianownika a nie dla licznika tak ?
4 wrz 22:41
think: tak Bernadeta w mianowniku masz 6
6
3/5 = (2*3)
3/5 = 2
3/53
3/5
możesz teraz skorzystać ze wzoru
4 wrz 22:43
think: Bernadetta nie ma znaczenia i tak wyjdzie to samo bo 1jakiejkolwiek potęgi = 1
4 wrz 22:44
Bernadetta: wiem jak rozwiazac do rownania jedna druga do potegi 4 ale jak rozwiazales(as) ze 1przez 1/2 do
potegi czwartej to juz nie
4 wrz 22:51
Bernadetta: ja takich wzorow nie bralam wiec nie wiem
4 wrz 22:52
Bernadetta: a nie dobra sorki
4 wrz 22:52
Bernadetta: dobrze ale skad ja mam wiedziec co jest a co b co c?
4 wrz 22:53
think: masz 2 do jakiejś potęgi w liczniki i 2 do jakiejś potęgi w mianowniku tak samo dla trójki

to jest tylko wzór który mówi, że jak masz taką samą liczbę do jakiejś potęgi w liczniki i w
mianowniku to wynikiem takiego ilorazu jest ta liczba do potęgi z licznika − potęga z
mianownika
4 wrz 22:56
Bernadetta: no tak masz racje z ta 1 ze do jakiej kolwiek potegi bedzie jeden ale jakby w liczniku bylo 2
to juz sie do tego potega nie liczy...
4 wrz 22:56
Bernadetta: aha za to tez dziekuje szczerze nie wiedzialam
4 wrz 22:57
Bernadetta: a jeszcze jedno po co tą 6 jeszcze rozklada na te pierwiastki?
4 wrz 22:58
think: żeby można było tą liczbę zapisać jako iloczyn 2 i 3 do jakiś potęg zamiast wielkiego ułamka
4 wrz 23:00
think: | | 1 | |
a w liczniku nie będzie innej liczby niż 1, bo odwrotność "a" to zawsze |
| |
| | a | |
4 wrz 23:01
think: no dawaj Bernadetta rób to zadanko zobaczymy czy dobrze załapałaś o co chodzi.
P.S Czy to imię można zdrobnić jakoś strasznie długaśnie się je pisze...
4 wrz 23:02
Bernadetta: a to 2 do potegi 4 w liczniku to moge spotegować i pomnożyć razy81?
4 wrz 23:05
Bernadetta: no jasne mozna
4 wrz 23:06
Bernadetta: a to 2 do potegi 4 w liczniku to moge spotegować i pomnożyć razy81? to moge to zrobic? moze
bede juz miala to z glowy hehe
4 wrz 23:08
think: ale nie pozbędziesz się wtedy ułamka
4 wrz 23:08
Bernadetta: no to trzeba pomnozyc przez odwrotnosc teraz ?
4 wrz 23:09
think: | 24*34 | | (2*3)4 | | 64 | |
| = |
| = |
| = 64 − 3/5 = 63,4 |
| 63/5 | | 63/5 | | 63/5 | |
4 wrz 23:10
Bernadetta: nie dobra nie moze tak byc moze jakas podpowiedz...
4 wrz 23:10
Bernadetta: aha bo w liczniku musze jeden i drugi wyraz spotegowac do wspolbej potegi a dol zostaje taki
sam a pozniej odejmuje tak ? musze odjac bo jest dzielenie..
4 wrz 23:12
think: zawsze chodzi o podanie wyniku w jak najprostszej postaci, jeśli da się to ładnie wyliczyć to
ekstra jak nie to zapisać w postaci potęgi i tyle.
4 wrz 23:16
Bernadetta: jeszcze mam pytanie a jak np 2 do potegi 4/3 razy 2 do potegi 3/2 to zeby je dodac to potege
musze sprowadzic do jednego mnianownika?
4 wrz 23:16
think: w liczniku można tak zrobić bo są podnoszone do tej samej potęgi.
4 wrz 23:16
Bernadetta: dobrze jeszcze to pocwicze wszystko
4 wrz 23:16
think: tak.
4 wrz 23:16
think: tak wspólny mianownik i tak poćwicz koniecznie
4 wrz 23:20
4 wrz 23:20
Bernadetta: ja sama sie postaram zrobic
4 wrz 23:21
think: ok
4 wrz 23:21
Bernadetta: ten pierwiastek z 12 moge rozpisac jako 2 pierwiastki z 3
4 wrz 23:23
think: tak
4 wrz 23:24
Bernadetta: a ztym 81 mam cos zrobic ? tak nie? tylko nie mow co moze sama dojde
4 wrz 23:24
think: to po co pytasz jak mam nie mówić
4 wrz 23:24
Bernadetta: ale tylko tak czy nie? bo jak nie to nic tam nie bede zmieniac.. a jak tak to musze kombinowac
4 wrz 23:28
think: koniecznie kombinuj, zresztą to 81 już było w poprzednim zadaniu poszukaj... co z nim się stało
4 wrz 23:30
Bernadetta: tak ale tam bylo bez potegi a tu mamy potege z minusem
4 wrz 23:31
think: cholewcia to było w innym poście

i mi się już pomerdało.
4 wrz 23:34
think: no ale przez co się dzieli 81?
4 wrz 23:34
Bernadetta: 3√72 rozkminilam na dwa sposoby w jednym jest jako 5 a drugi sposob to 2√9 ktory lepszy?
tu juz sie poddaje nie wiem co dalej
4 wrz 23:35
Bernadetta: 81 dzieli sie przez 3 przez 9...
4 wrz 23:35
Bernadetta: dobra nic sie nie stalo
4 wrz 23:36
think: no to zapisz jako potęgę 3 na ogół wybiera się najmniejszą liczbę
4 wrz 23:36
think: 
napisane w innym poście, ale sprawdziłam i to też jest Twój post

także nie jest ze mną
tak źle...
4 wrz 23:37
think: 3√72 ≠ 5 nie wiem skąd tak Ci wyszło
3√72 = 3√9*8 = 3√3223 = 2*32/3
4 wrz 23:38
Bernadetta: hehe
4 wrz 23:39
Bernadetta: bo skrocilam pierwiastek siescienny z potega do 3
4 wrz 23:40
Bernadetta: ale ja wlasnie myslalam o tej 9 i 8 pod pierwiastkiem ale inaczej..
4 wrz 23:40
Bernadetta: a gdzie zniknał ten duzy pierwiatek szescienny?
4 wrz 23:43
think: 3√3223 = 3√32*3√23 = 3√32*2 = 32/3*2 nic nie znikło tylko zostało zapisane w
postaci potęgowej
4 wrz 23:46
Bernadetta: a wytlumacz mi jak doszlas do tej postaci potegowej? jakis wzór czy co..
4 wrz 23:48
Bernadetta: aha wiem
4 wrz 23:49
Bernadetta: musialam sobie rozpisac
4 wrz 23:49
Bernadetta: no a co z tym 81−3/4
4 wrz 23:50
think: miałaś 81 zapisać jako potęgę 3
4 wrz 23:51
Bernadetta: nie wiem jak
4 wrz 23:56
Bernadetta: bedzie 1przez 81 do potegi 3?
4 wrz 23:59
kachel: 3 do potegi x ma dac ci 81
5 wrz 00:02
Bernadetta: 4
5 wrz 00:02
think: no to masz (34)−3/4 = 3...
5 wrz 00:03
kachel: no i masz teraz 34*(−3/4)
5 wrz 00:04
kachel: 4 ci sie skroca
5 wrz 00:04
kachel: i masz 3 do potegi −3
5 wrz 00:05
kachel: czyli....
5 wrz 00:05
Bernadetta: 1/3 do potegi 3?
5 wrz 00:06
kachel: tak
5 wrz 00:06
Bernadetta: eureka!
5 wrz 00:07
kachel: heheh zarazl ookne o co tam dokladnei chodzilo, bo przyszedlem przed chwila
5 wrz 00:07
kachel: czy to juz koniec
5 wrz 00:08
Bernadetta: a co z pierwiastkiem z 12?
5 wrz 00:08
Bernadetta: wychodzi 2 pierwiastki z 3
5 wrz 00:09
kachel: da sie go rozpisac na pierwiastek z 4 i pierwiastek z 3
5 wrz 00:09
kachel: tak tak
5 wrz 00:09
Bernadetta: a dalej?
5 wrz 00:10
kachel: a pierwiastek z 3 to jest 3 do potegi 1/2
5 wrz 00:10
kachel: i cos tam sie juz powinno upraszczac
5 wrz 00:10
kachel: wiesz lepiej sobie na kartce napisz do 3 do potego −3 i 3 do potegi 1/2
to powinno sie skleic
i jeszcze ten mianownik i koniec
5 wrz 00:13
Bernadetta: | | | |
na razie mam tak: | 3 * 2√3 przez 3√32*2 |
| | |
5 wrz 00:14
kachel: ok to te 2 * {3} zapisz sobie jakos 2 * 3 do potegi 1/2
5 wrz 00:15
Bernadetta: a dalej nic nie wiem
5 wrz 00:15
kachel: musmy zrobic zeby to byly potegi 3
5 wrz 00:15
Bernadetta: ktore 2 *3?
5 wrz 00:16
kachel: czyli tak : 3 do potegi −3 * 2 * 3 do potegi 1/2
5 wrz 00:17
kachel: napiszmi jak tne mianownik wyglada bo chyba blad masz
5 wrz 00:18
Bernadetta: a dlaczego tak?
5 wrz 00:18
kachel: bo jak tak zapiszemy to bedziesz mogla to sobie poskracac zgodnei ze wzorami
5 wrz 00:19
Bernadetta: ok to dam taki jak byl w ksiazce 3√72
5 wrz 00:20
Bernadetta: no wlasnie to moze od poczatku bo ja juz nic nie wiem
5 wrz 00:20
Bernadetta: nie dobra nie wiem tylko jak w koncu ma wygladac ten mianownik
5 wrz 00:21
kachel: wiec mamy tak:
licznik: 2 * 3−3* 31/2
mianownik: 2 * 32/3
5 wrz 00:21
kachel: dwojki sie skroca i odejmujesz i masz ywnik
5 wrz 00:22
Bernadetta: jejku a jak ja mam co innego zapisane w zeszycie a mozesz mi od poczatku wyjasnic dlaczego tak
i jakich wzorow uzyles do tego zadania?
5 wrz 00:24
kachel: czejaj bo nei wiem czy think dobrzem ianownik zapisal
5 wrz 00:25
Bernadetta: zadanie jest na godz 23 21
5 wrz 00:25
kachel: okk
5 wrz 00:27
Bernadetta: moze mi najpierw powiesz jak zapisac to81 z pierwiastkiem i dlaczego tak i z jakiego wzoru ok?
5 wrz 00:29
kachel: odp:
licznik: 34*(−3/4) * √4 * √3
mianownik: √9*8
5 wrz 00:31
kachel: wiesz co tu sie stalo
5 wrz 00:31
Bernadetta: ok ale od poczatku jak to zrobiles..
5 wrz 00:32
Bernadetta: nie...
5 wrz 00:32
Bernadetta: co sie stalo z tym 81 z pierwiastkiem?
5 wrz 00:32
kachel: licznik: 34*(−3/4) * √4 * √3
mianownik: 3√9 * 3√8
NEXT:
licznik: 34*(−3/4) * √4 * √3
5 wrz 00:33
kachel: jakim pierwiastkiem

81? ja widze 81 do potegi − 3/4
5 wrz 00:34
Bernadetta: jejku sory juz nie wiem co mowie
5 wrz 00:35
kachel: po prostu zapisujemy to 81 do potegi −3/4 jako 34*(−3/4)
5 wrz 00:35
Bernadetta: no wlasnie 81 do potegi −3/4
5 wrz 00:35
kachel: 81 = 34
5 wrz 00:36
Bernadetta: ale jest na to jakis wzor czy nie?
5 wrz 00:36
Bernadetta: ok
5 wrz 00:37
Bernadetta: a co z √12 co sie z nim dzieje?
5 wrz 00:37
kachel: jest jest juz ci mowie tylko napisze jak ma licznik wyladac a jak mianownik:
LICZNIK w gotowej psotaci tO : 2* 34*(−3/4) * √3
MIANOWNIK : 2 * 32/3
5 wrz 00:38
Bernadetta: aha rozkladam go na dwa inne pierwiastki
5 wrz 00:39
kachel: √12 rozpisalismy na 2 pierwiaski : √4*3 co daje nam: √4*√3
√4 = 3
P{3}= 31/2
5 wrz 00:40
Bernadetta: mozesz mi jeszcze od poczatki rozpisac mianownik ? i powiedziec dlaczego?
5 wrz 00:40
kachel: i w liczniku w potedze to 4 skróci sie i wyglada to tak : 3−3
5 wrz 00:41
kachel: jasne, sam mianownik:
mamy 3√72 i my go rozpiszemy sobie na 3√9*8
co nam da 2 pierwiastki:
3√9 i 3√8
5 wrz 00:43
Bernadetta: mianownik jeszcze to juz kumam
5 wrz 00:43
kachel: 3√8 = 2 bo 23=8
natomiast: 3√9 to jest 91/3
5 wrz 00:44
kachel: a 9 do potęgi 1/3 to jest to samo co 32/3
5 wrz 00:45
Bernadetta: oki to juz tez mam
5 wrz 00:45
5 wrz 00:46
kachel: napisz mi jeszcze wynik to sobie porownam
5 wrz 00:46
Bernadetta: i tyle? wiecej juz nic nie trzeba mnozyc
5 wrz 00:47
kachel: nic tzn jak masz te 3 do potegi to dzialasz tymi wzorkami co ci dalem i masz wynik
5 wrz 00:48
kachel: bo w liczniku masz: 3−3 * 31/2 * 2
mianownik: 32/3
5 wrz 00:49
Bernadetta: aha to wiem juz sie ich dzisiaj troche nauczylam
5 wrz 00:49
kachel: i jeszcze razy 2 ten mianownik bo zapomnialem dopisac
5 wrz 00:49
kachel: dwojki ci sie skroca i po prostu dodajesz i odejmujesz potegi
5 wrz 00:50
kachel: jaki wynik
5 wrz 00:51
Bernadetta: bedzie taki bez tych 2 czy jeszcze cos liczyc ?
5 wrz 00:55
Bernadetta: (1/3)3*√3
5 wrz 00:57
Bernadetta: to jest licznik
5 wrz 00:57
kachel: nie wiem o co pytasz, ta dwojka z licznika skraca sie z ta 2 z mianownika o ktorej zapomnialem
i poprostu dodajesz i odejmuesz potegi
5 wrz 00:57
kachel: ale czem uto tak rozpisalas
5 wrz 00:58
Bernadetta: no nie wiem... kazales to policzyc..
5 wrz 00:59
kachel: zostaw licznik i mianownik w tej postaci co ci napisalem i urzyj wzorow
5 wrz 00:59
Bernadetta: no to uzylam wlasnie
5 wrz 01:00
kachel: ehe, juz ci to licze::
licznik: to jest 3−3 * 31/2 a po policzeniu masz 3 do potegi: −3 +1/2= −2,5 czyli: 32,5
5 wrz 01:01
kachel: juz wiesz o czym mowie?
5 wrz 01:01
Bernadetta: 3 −1/3*√3
5 wrz 01:01
kachel: licznik po obliczeniu to jest: 32,5
mianownik: 32/3
5 wrz 01:02
kachel: sorry w liczniku przez 2,5 powinien byc − jeszcze
5 wrz 01:04
kachel: czyli licznik to : 3−2,5
5 wrz 01:05
Bernadetta: napisz mi od poczatku do konca bez zadnych skrotow tylko z rospisaniem ten wynik bo nie
rozumiem
5 wrz 01:05
kachel: cale zadanie czy jak ten licznik licze?
5 wrz 01:06
Bernadetta: dlaczego pierwiastek z 3 to to 3 i 1/2
5 wrz 01:07
Bernadetta: no jak ten licznik tą koncowke co kazales mi policzyc samej
5 wrz 01:07
kachel: to sa dzialania na potegach wszystko
√3 = 31/2
5 wrz 01:07
Bernadetta: po skróceniu tych 2 z licznika i mianownika
5 wrz 01:08
kachel: ten link co ci podalem
5 wrz 01:08
kachel: po skroceniu mamy juz:
w liczniku : 3
−3 * 3
1/2
w mianowniku: 3
2/3
jesli mnożymy liczby o tej samej podstawie to potegi dodajemy
jesli dzielimy liczby o tej samej podstawie to potegi odejmujemy
dlatego zalezalo mi na tym aby doprowadzic do tej samej podstawy

!
5 wrz 01:10
Bernadetta: to wytlumacz mi prosze od skrocenia tych dwojek licznik
5 wrz 01:10
kachel: "jesli mnożymy liczby o tej samej podstawie to potegi dodajemy "
LICZNIK: WYKŁADNIK −> −3 +1/2 = −2,5
5 wrz 01:11
kachel: czyli w liczniku mamy juz: 3
−2,5
rozmumiesz do tego momentu
5 wrz 01:12
Bernadetta: czyli licznik bedzie mial 3 2/2
5 wrz 01:13
kachel: licznik bedzie mial: 3−2,5
5 wrz 01:14
kachel: skad ty masz to 3 2/2
5 wrz 01:14
Bernadetta: a Ty skad masz to 2.5 w potedze?
5 wrz 01:16
kachel: hehehe wykonalem to dzialanie na potegach, mamy tam mnożenie wiec wykladniki z potęg się
dodaja

! czyli −3+1/2= −2,5 to sa dziania na potęgach
5 wrz 01:17
Bernadetta: o tak tak
5 wrz 01:17
kachel: jesli podstawy sa takie same a sa i wynosza 3 to wtedy mozemy wykonywac dzialania na ich
wykladnikach, a poniewaz jest mnozenie to wykladniki moge zsumowac
5 wrz 01:18
Bernadetta: cos mnie omotało sorki

i tak masz juz wielka cierpliwosc do mnie
5 wrz 01:18
Bernadetta: wiem zgupialam na chwile tzn caly czas jestem glupia
5 wrz 01:18
kachel: obiecalem sobie ze dokoncze to zad? LO czy gim?
5 wrz 01:18
Bernadetta: a MIANOWNIK BEDZIE 3 DO POTEGI 2/3
5 wrz 01:19
kachel: tak
5 wrz 01:19
kachel: jesli dzienenie to robimy odejmowanie tzn od −2,5 odejmujemy te 2/3
5 wrz 01:19
Bernadetta: JA JESTEM W TECHNIKUM EKONOMICZNYM
5 wrz 01:20
kachel: wynik ladny nei wychodzi ale zaraz go sprawdze dla pewnosci
5 wrz 01:20
Bernadetta: ALE NIE PYTAJ CZEGO AKURAT TAM POSZLAM WIESZ RACHUNKOWOSC I TE SPRAWY JUZ MAM INNE PLANY NA
PRZYSZLOSC
5 wrz 01:20
kachel: aaaa ja ja zajmuje sie wyższa matematyka i ide na SGH do warszawy
5 wrz 01:20
Bernadetta: jEJKU WIEDZIAŁAM ZE MAM DOCZYNIENIA Z JAKIMS MATEMATYKIEM
5 wrz 01:21
kachel: heheh spokojnie jestem normalny i bardzo lubie dziewczyny wiec chbyan ie jest tak zle
5 wrz 01:21
Bernadetta: ale wiesz ja trafiłam na ta strone przypadkowo ale normalnie moje szczescie szukałam tablic
matematycznych na necie
5 wrz 01:22
kachel: heheh dobra dobra stronka? ile lat? 17 ? 18?
5 wrz 01:22
Bernadetta: no jasne

nie no ja oczywiscie nic złego nie mowie
5 wrz 01:22
kachel: ty dokanczaj to zadanie, nie kaz mi tego odejmowac juz mi sie nei chce
5 wrz 01:23
Bernadetta: ja jestem w 4 letnim tech wiec 19 mam mature w tym roku a z matmy to jestem cienka ledwo 3 mi
sie udalo dostac na koniec roku
5 wrz 01:23
Bernadetta: no i pani zaczeła juz od poczatku brac sie za nas wiec normalnie leze z tym wszystkim
5 wrz 01:24
kachel: ja mam 18 tez matura w tym roku tak w ogole to mieszkam we wro i wybieram sie na studia do
stolicy
5 wrz 01:25
Bernadetta: a jeszcze jest niedokonczone
5 wrz 01:25
Bernadetta: nie ok ja juz noic Ci nie karze odejmować i tak mi duzo pomogles jestem wdzieczna
5 wrz 01:25
Bernadetta: na serio masz 18 lat
5 wrz 01:26
kachel: na razie masz obliczony licznik i mianownik, teraz musisz wykladnik z licznika czyli −2,5 i od
tego odjac 2/3
5 wrz 01:26
kachel: tak spokojnie

ai le mi dajesz?
5 wrz 01:26
kachel: lat
5 wrz 01:27
Bernadetta: wyszło 11/6
5 wrz 01:27
Bernadetta: jejku wiecej.... nie wiem dokładnie
5 wrz 01:27
Bernadetta: z 20pare...
5 wrz 01:28
kachel: taki ladny wynik? nie pomylilas sie?
5 wrz 01:28
Bernadetta: to jestes z matmy strasznie zdolny... szacun
5 wrz 01:28
kachel: a co fb odwiedzaals?
5 wrz 01:28
Bernadetta: nie
to raczej chyba juz proste bylo

mam nadzieje
5 wrz 01:29
kachel: na pewno ci dobry wynik wyszedl?
5 wrz 01:29
Bernadetta: co to znaczy fb?
5 wrz 01:29
kachel: −25/10 −2/3
5 wrz 01:29
kachel: facebook
5 wrz 01:30
Bernadetta: tak dobry
5 wrz 01:30
Bernadetta: ahaa
5 wrz 01:30
Bernadetta: a nie nie mam tego
5 wrz 01:31
Bernadetta: mam tylko nk
5 wrz 01:31
kachel: noo okkk
5 wrz 01:31
Bernadetta: a widze ze chyba mnie oklamales z tym wiekiem...
5 wrz 01:31
kachel: hehe moze mam jeszcze stare nk ale nie foty stare bo sie nei uzywa
5 wrz 01:31
kachel: nie?
5 wrz 01:31
kachel: mam tyl ile mowie
5 wrz 01:32
Bernadetta: ja to policzyłam 2 i 1/2 minus 2/3
5 wrz 01:33
kachel: cos ten wynik mi twoj smierdzi
5 wrz 01:33
Bernadetta: ok no bo pytasz czy odwiedzialam fb ze daje Ci tyle lat
5 wrz 01:34
Bernadetta: nie blagam to dobra policze po Twojemu
5 wrz 01:34
Bernadetta: nie no dobra ja juz tego nie licze
5 wrz 01:35
kachel: tzn na fb mam podane, ale tez nei wiem jakei mam tam foty
5 wrz 01:35
Bernadetta: to mowisz ze lubisz matematyke i wiazesz z nią przyszłość?
5 wrz 01:36
Bernadetta: hehe
5 wrz 01:36
kachel: zaraz oblicze i ci powiem
3 do potegi −19/6
5 wrz 01:37
Bernadetta: ja jestem z Przemyśla nie wiem czy kojarzysz gdzie to jest kolo rzeszowa
5 wrz 01:37
kachel: tzn mzoe z sama matma nie, bo sgh to jest szkola ktora ksztalci takich balcerowiczy, Belki itp
5 wrz 01:37
kachel: wiem wiem
5 wrz 01:37
Bernadetta: no to duzo sie nie pomylilam
5 wrz 01:38
Bernadetta:
5 wrz 01:38
kachel: a koncowy wynik to jest :::
6√1/319
5 wrz 01:38
kachel: i to jest ostateczny wynik
5 wrz 01:39
Bernadetta: juz prawie druga chce Ci sie tak tu siedziec?
5 wrz 01:39
kachel: ej 1 przyklad w 3h

rekord
5 wrz 01:39
kachel: ide cos sie do matury uczyc

a po za tym nie chce mi sie spac
5 wrz 01:39
Bernadetta: a tak bez interesownie rozwiazujesz tu ludziom zadania ? ale chyba masz z tego jakis pozytek
nie?
5 wrz 01:40
kachel: jak masz na prawde na imie ;
5 wrz 01:40
Bernadetta: jejku co sie bedziesz uczyc?
5 wrz 01:41
Bernadetta: Bernadetta
5 wrz 01:41
kachel: tzn jak zadania sa z czegos np pochodne czy calki to sobie powtarzam matme

ale np jakis
durny przyklad na 20 sec to nic nei ma z tego
5 wrz 01:41
Bernadetta: wiem beznadziejne ale nie ja wybieralam hehe
5 wrz 01:41
kachel: wos, na sgh wos musze zdac tez
5 wrz 01:41
kachel: mam nadzieje ze przynajmniej jestes ladna dziewczyna skoro tak bardzo umiesz matme
5 wrz 01:42
Bernadetta: heheh

ale wiesz dla kogos to duzo
5 wrz 01:42
Bernadetta: czy ja wiem na urode nie narzekam
5 wrz 01:43
Bernadetta: raczej moje otoczenie tez

hehe
5 wrz 01:43
kachel: to dobrze

musze przeszukac teraz wszystkie Bernadettyyy tam u was
5 wrz 01:43
Bernadetta: ale nie zarty zartami ale dzieki za pomoc
5 wrz 01:43
kachel: i pol przemysla na nk musze sprawdzic
5 wrz 01:44
kachel: spoko, polecam sie na przyszlosc z czyms trudneijszym
5 wrz 01:44
Bernadetta: no powiem Ci ze troche jest tych imion tutaj
5 wrz 01:44
Bernadetta: ale dopiero sie przekonałam jak do tech poszlam do tej pory nie znalam zadnej a teraz to nawet
w klasie jest jeszcze kolezanka co tak ma na imie
5 wrz 01:45
Bernadetta: trudniejszym
5 wrz 01:45
kachel: hehe
5 wrz 01:45
kachel: noo jakies mnozenie i dzielenie
5 wrz 01:45
kachel: dobra ja spadam juz z kompa 3h o za dzuo
5 wrz 01:46
kachel: milej zabawy
5 wrz 01:46
Bernadetta: ale to bylo trudne i nie mow ze nie bo sobie cos zrobie a z tym polecaniem to wiesz sie nie
chwal bo dopiero przez caly dzien 2 zadania zrobilam a jeszcze mam 11 po 4 podpunkty
5 wrz 01:46
Bernadetta: pa
5 wrz 01:47
kachel: hehehe kazde po 4h oj ciezko ciezko bedzie
5 wrz 01:47
kachel: 9979179 pisz z czyms trudnym
5 wrz 01:47