grzel: 19| 5 * 23n-2+33n-1
20 gru 20:30
grzel: trzeba wykaza za pomoa indukcji matematycznej
20 gru 20:31
tobi:
Basia dawaj grzeli indukcję!
20 gru 21:25
Basia:
ale co? i co to jest 19|5 ? a gdzie jakieś "=" ?
20 gru 21:25
Basia:
może bym i popisała, jakbym wiedziała co
20 gru 21:26
tobi:
że 19 jest dzielnikiem tej liczby

po prawej
dla n = 1
19 I (10+9) zachodzi! dawaj dalej
20 gru 21:30
Basia:
Zał. 19| 5 * 23n-2+33n-1 ⇔ P=5 * 23n-2+33n-1=19k
Teza: 19 | 5*23n+1+33n+2=L
dowód:
L=5*23n-2*33+33n-1*33=9*P=9*19k=(9*19)k
c.b.d.o
20 gru 21:37
grzel: niestety jestem strasznym laikiem... tzn że to już koniec?
20 gru 22:19
tobi:
TaK! Basia ! Ci wszystko wyjaśniła

Zastanawiałysmy się nad drugim Twoim zad, czy dobrze go napisałeś ?
sprawdź czy tam jest Ix-1I
x
20 gru 22:30
tobi:
Sorry! to nie w Twoim nicku
20 gru 22:32
grzel: dziękuje bardzo!

aczkolwiek może masz jakiś pomysł na to 2 podane przezemnie zadanie?
20 gru 22:33