równania rózniczkowe
asia: Witam
pomógłby mi ktoś rozwiązać taką różniczkę:
xy'−y=(x+y)ln x+y
___
x
4 wrz 20:05
asia: jest ktoś kto umiałby mi coś podpowiedzieć

podstawienie y/x=u mi nie wychodzi a nie wiem co
innego moge tu zrobić...
4 wrz 20:33
asia: ktoś umie mi pomóc?
5 wrz 00:13
kachel: rozniczki bd mial dopiero za 2 tyg a kozak juz chyba spac poszedl
5 wrz 00:52
asia: a ktoś inny...? prosze...
5 wrz 00:58
kachel: dopiero rano on bedzie, nikt inny o tej porze
5 wrz 01:06
asia: może być rano, zaczekam...
5 wrz 01:15
kachel: moze do rana naucze sie calek

pochodne umiem dobrze

i mam dobry zbior anusiaka
5 wrz 01:24
anmario:
y=ux i dalej y' = xu' + u
Z zadanego równania różniczkowego wyliczamy y':
| | | | y | | y | | y | |
y'= |
| = (1+ |
| )ln(1+ |
| )+ |
| = (1+u)ln(1+u)+u−1 |
| | x | | x | | x | | x | |
Porównując ze wcześniej obliczoną wartością y':
xu' + u = (1+u) ln(1+u )+u−1
xu' = (1+u)(ln(1+u))−1
ostatecznie:
| u' | | 1 | |
| = |
| |
| (1+u)(ln(1+u))−1 | | x | |
| du | | dx | |
| = |
| |
| (1+u)(ln(1+u))−1 | | x | |
zmienne są rozdzielone, teraz tylko całkować, mam nadzieję, że już sobie poradzisz.
5 wrz 12:04
asia: dzięki za pomoc i mam jeszcze kłopot z jedną różniczką.... jakby ktoś był tak miły i rzucił
okiem...
xy'+y=1
__
y2
5 wrz 16:51
danny: A może tak (dawno nie robiłem rr)
x*dy/dx + y = 1/y
2
xdy/dx = 1/y
2 −y
x/dx = (1/y
2 − y)dy odwracamy ułamki i mamy
dx/x = (y
2 − 1/y)dy
całkujemy...i dalej już chyba wiesz
5 wrz 22:08