nierówność
Marta: prosze o pomoc w rozwiazaniu nierownosci
(√5 − 7)x > 2
4 wrz 20:03
Kejt:
(
√5 − 7)x > 2
x<...
4 wrz 20:17
Marta: wychodzi mi (napisze słownie)"
minus siedem dwunastych odjąć jedna dwunasta pierwiastka kwadratowego z 5. Dobrze?
4 wrz 20:42
Kejt: pokaż jak liczysz..
4 wrz 20:46
4 wrz 20:48
Marta: ze wzoru skróconego mnożenia
(a−b)*(a+b)= a
2−b
2
2√5 +1425 − 49 =
=
2√5+14−24 =
| | 14 | | 2√5 | | 7 | | √5 | |
= |
| + |
| = |
| + |
| = −7 + √512
|
| | −24 | | −24 | | −12 | | −12 | |
4 wrz 21:07
Kejt: błąd. (
√5)
2=5 nie 25
4 wrz 21:08
think: tak tylko że (√5)2 = 5 nie 25
4 wrz 21:10
Marta: czyli zamiast 12 w mianowniku powinno być 22 i wtedy x będą mniejsze od tego wyniku?
4 wrz 21:15
think: w mianowniku jak dobrze widzę to będzie −22
4 wrz 21:16
Marta: ale przeniosłam minus przed ułamek
4 wrz 21:25