Funkcje POMOCY!!! Ważne...
Ona! :): 1) Pukty A(−1;1) B(1;−1) C(5;1) D(3;3) są wierzchołkami czworokąta ABCD.
Wyznacz równania prostych zawierających boki czworokąta ABCD oraz przekątnych wielokąta ABCD.
Jaki to czworokąt?
2) Wyznacz równanie prostej zawierającej wysokość, porowadzoną z wierchołka C w trójkącie ABC
wiedząc, że A(−3;1) B(4;−1) C(2;6).
3) Wyznacz współrzędne punktu M leżącego na osi X tak, aby proste MN i KL były równoległe.
K(−2;4) , L(−5;1) , N(2;3)
[ M(m;0) ]
4) Funkcja f określona jest wzorem:
x−2 dla x∊ (−
∞ ; −1)
f(x) = 2x+3 dla x∊ <−1;1)
| | 1 | |
|
| x + 4,5 dla x∊ <1; +∞) |
| | 2 | |
a) Naszkicuj wykres funkcji.
b) Wyznacz miejsca zerowe.
c) Wyznacz najmniejszą i największą wartość funkcji w przedziale <−2;6>
d) Podaj przedziały monotoniczności funkcji f(x)
e) Dla jakich argumentów x wartości funkcji są ujemne, dla jakich dodatnie a dla jakich równe
3?
Bardzo proszę o pomoc. Być może te zadania są proste, ale jak na razie mam z nimi bardzo duży
problem....
4 wrz 19:06
Godzio:
1.
https://matematykaszkolna.pl/strona/1223.html − podstawiaj poprostu do wzoru
najpierw A i B później B i C, itd
Napisz proste które Ci wyszły to pomogę Ci ustalić jaki to czworokąt
2. liczysz prostą AB ze wzoru wyżej i szukasz prostej prostopadłej do niej czyli
y
AB = ax + b więc
| | 1 | |
yCD = − |
| x + b1 −−− podstawiasz a które będziesz miała dane i współrzędne C i |
| | a | |
wyliczasz b
1 a na końcu piszesz odp.
3. liczysz prostą KL i współczynniki a prostej KL jest równy współczynnikowi prostej MN mając
dane:
a,x = 2, y = 3 wylicz b i podaj odp.
4. a) podstawiaj po 2 pkt z kazdego przedzialu i rysuj linie w danym przedziale
| | 1 | |
b) przyrównaj 2x + 3 = 0 , x − 2 = 0, |
| x + 4,5 = 0 −−− wylicz x i sprawdz czy w swoich |
| | 2 | |
przedziałach zawiera się to miejsce zerowe
c) odczytasz z wykresu
d) ujemne: f(x) < 0 dodatanie f(x) > 0 , równe 3: f(x) = 3 i tak samo patrzysz na przedziały
jak będziesz miała problem to pisz ale nie w ten sposób że nic nie umiesz
4 wrz 19:25
Ona! :): ok dzięki 4 zadanie już rozwiązałam tylko możesz powiedzieć mi czy dobrze?
wyszło mi że nie ma miejsc zerowych... nie wiem czy dobrze.
jest rosnąca w zbiorze R
najmniejsza wartość 1 największa 7,5
warości funkcji są ujemne dla x ∊ (−∞; −1)
dodatnie x∊<−1; ∞)
stale równe 3 dla x∊{0}
ale nie mam pojęcia czy dobrze mi wyszło... raczej popełniłam gdzieś błąd...
4 wrz 19:36
4 wrz 19:38
Godzio:
wszystko ok tylko najmniejsza wartosc to:
f(x) = x − 2 dla x ∊ (−∞ ; −1)
f(−2) = −4
więc minimum to − 4
4 wrz 19:41
Godzio:
układem równań robiliście ?
4 wrz 19:41
Ona! :): dziękuję bardzo

a faktycznie... ja zrobiłam dla −1

chyba tak....
pamiętam że mieliśmy coś z układami równań...
ale nie pamiętam nic z tego... a przeglądałam zeszyt i nic konkretnego nie mogę znaleść...
a naprawdę staram się coś zrozumieć
4 wrz 19:47
Ona! :): czy równanie prostej KL dobrze obliczyłam?
4=−2a + b
1=−5a + b / * (−1)
4= −2a + b
−1 = 5a − b
a=1
b=
y= x + 6
4 wrz 19:56
Ona! :): b=6
4 wrz 19:56
Godzio: jest ok tylko dodam jedno, równania można dodawać odejmować mnożyć i dzielić to sobie możesz
zapamiętać a tu przyda ci się odejmowanie
4 = −2a + b
1 = −5a + b − − i od razu pozbywam się b
−−−−−−−−−−−−−−−
3 = 3a
a = 1
b = 6
y = x + 6
4 wrz 21:19
Ona! :): ok dziękuję bardzo
5 wrz 20:15
Gustlik: Po co liczycie równanie prostej układami równań czy wzorem, który zaproponował Godzio − ten
wzór jest mało "strawny".
Najprostszy sposób wyznaczenia równania prostej pzrechodzącej przez 2 punkty jest taki:
Krok 1)
Liczymy współczynnik kierunkowy ze wzoru:
Uwaga:
1. Gdy w liczniku wychodzi 0 to a=o − prosta pozioma (funkcja liniowa stała) o równaniu y=y
A −
dzieje się tak, gdy oba punkty mają tę samą współrzędną y, czyli y
B=y
A.
2. Gdy w mianowniku wychodzi 0 − to a nie istnieje i mamy prostą pionową o równaniu x=x
A −
dzieje się tak, gdy oba punkty mają tę samą współrzędną x, czyli x
B=x
A.
Krok 2)
Wstawiamy obliczony w kroku 1 współczynnik kierunkowy a do równania prostej y=ax+b, jeżeli np.
a=2, to równanie prostej wygląda tak: y=2x+b i do tego równania podstawiamy współrzędne
jednego z punktów A lub B.
Wystarczy zapamiętać dwa proste wzory:
2 ) y=ax+b
i to nam wystarczy − nie potrzeba żadnych układów równan ani innych cudów niewidów.*****
6 wrz 00:19
Gustlik: Oczywiście w kroku 2 po podstawieniu współrzędnych jednego z punktów obliczamy równaniem b.
6 wrz 00:31
Ona!: Gustlik dziękuję bardzo za pomoc!

Myślę, że to dobry pomysł. Zobaczymy czy spodoba się mojej sorce of matmy

Dzięki wielkie!
7 wrz 18:48
karolinka8283: suma miejsc zerowych funkcji f(x) = −2(x+3)(x−4) jest równa
22 lut 20:27