Zbiory liczbowe i liczby
Ala: Mam prośbę o pomoc z takimi zadaniami:
1. Kiedy a= − a ( Czy chodzi o to, ze a = 0?)
2. Czy dla każdej liczby rzeczywistej można wskazać liczbę do niej
a/ odwrotną ( tutaj sądzę, że nie, ponieważ dla 0 nie ma liczby odwrotnej, pnieważ nie można
dzielić przez 0)
b/ przeciwną? ( tutaj też mam problem z 0)
3.Czy pierwiastek 2. stopnia z 25 może wynosić − 5? Uzasadnij, korzystając z definicje
pierwiastka drugiego stopnia.
4. x+y=5 i y+z=10. Pomiędzy jakimi liczbami leży sauma x+y+z?
Wydaje mi się, że między 10 a 15.
4 wrz 19:05
Kejt:
3.
Zależy o jakim zbiorze liczb mówimy, jeśli rzeczywistych to nie, ponieważ żadna liczba
rzeczywista podniesiona do kwadratu nie da liczby ujemnej −> mnożąc dwie liczby ujemne
otrzymamy i tak dodatnią.
4 wrz 19:24
Kejt: ups.. nie doczytałam..
4 wrz 19:32
Kejt: 1. tak, ponieważ:
a=−a /+a
2a=0 /:2
a=0
4 wrz 19:37
voltage: Ad.4 Tak masz rację
4 wrz 19:38
Ala: Ale w zadaniu trzecim 25 jest dodatnie, czyli rozwazając definicję pierwiastka, możemy dojść do
wniosku, że − 5 moze być pierwiastkiem 2. stopnia z 25, ponieważ −5*−5 = 25.
4 wrz 19:59
think: zad4
x = 10
y = − 5
z = 15
10 − 5 + 15 = 20

powiem tak to zadanie jest podstępne, no chyba, że są w nim jakieś
założenia, że rozwiązania mają być naturalne albo coś...
x = 13 = 5 − y
y = −8 = y
z = 18 = 10 − y
x + y + z = 23
x = 4
y = 1
z = 9
x+ y + z = 15
x = −3
y = 8
z = 2
x + y + z = 7
x = −16
y = 21
z = −11
x + y + z = −6
4 wrz 21:50
Ala: No właśnie chodzi o to, ze nie ma żadnych założeń. A bez założeń to taka suma moze byc dowolną
liczbą, tak mi się zdaje...
4 wrz 21:52
think: ano właśnie
4 wrz 21:53
think: no mam przedział
a, b = 5 − a, c = a + 5
a + 5 − a + a + 5 = a + 10
x + y + z ∊ [a, a + 10]
można wynik podać jedynie uzależniony od którejś z liczb.
pomyliłam się tam w liczeniu bo 1 + 9 + 4 = 14 nie 15
4 wrz 22:11
Ala: a, b = 5 − a − nie bardzo to rozumiem.
4 wrz 22:44
think: masz, że a + b = 5
wylicz z tego równania b.
b = 5 − a
następnie
b + c = 10
5 − a + c = 10
wyliczam z tego c
c = 10 − 5 + a = 5 + a
4 wrz 22:47
Ala: te przekształcenia rozumiem, ale
a, b = 5 − a
a,b to zbiór jest?
5 wrz 12:40