Pomocy, Liczbę x przedstaw w postaci a^{w} gdzie....
Humanistka: Liczbę x przedstaw w postaci a
w gdzie a jest liczbą naturalną natomiast w jest liczbą
wymierną:
Zgóry dziękuję za pomoc
think: no to tak:
n√am = a
m/n
a
b*a
c = a
b+c
a
c*b
c = (ab)
c
w tego typu zadaniach najczęściej sprowadza się do jakieś wspólnej podstawy, podpowiem, że w
podpunkcie a taką podstawą jest 2 (bo mówimy o liczbach naturalnych)
w podpunkcie b natomiast taką podstawą jest 5.
Także Humanistka do dzieła, podałam Ci wzory, jeśli będziesz pisać tutaj to powiem Ci czy
dobrze czy źle kombinujesz.