funkcja parzysta
Fisieeenka:
Wyznacz te wartości parametru m, dla których funkcja liniowa o wzorze:
f(x)=(m−2)2*x+6 jest parzysta.
Niestety nie mam odpowiedzi do tego zadania, dlatego proszę o sprawdzenie mojego rozwiązania.
−(m−2)2*x+6=(m−2)2*x+6
2(m−2)2*x=0 /:2
(m−2)2*x=0
(m−2)2=0
m2−4m=−4
Δ=16 √Δ=4
m1=0 m2=4
m={0,4}
Czy tak? Jeśli nie, proszę o wytłumaczenie.
4 wrz 16:14
AS:
Warunek parzystości funkcji: f(−x) = f(x)
czyli
f(−x) = −(m − 2)2 x+ 6 f(x) = (m − 2)2x + 6
czyli zgodnie z warunkiem
−(m − 2)2x + 6 = (m − 2)2x + 6
czyli
2(m − 2)2x = 0 ⇒ m = 2
Funkcja jest parzysta dla m = 2
4 wrz 16:41
Fisieeenka: Dziękuję.

I jeszcze jedno:
f(x)=−(m
2+1)x+1/2m+3 jest malejąca i nieparzysta.
Wyszło mi tak:
malejąca:
−(m
2+1)<0
m
2+1>0
m
2>−1
m>−1 , m>1
nieparzysta:
(m
2+1)x+1/2m+3=−(−(m
2+1)x+1/2m+3)
1/2,+3=−1/2m−3
m=−6
Z góry dzięki za sprawdzenie jeszcze tego.
4 wrz 16:50
AS: Warunek nieparzystości: f(−x) = −f(x)
Problem z zapisem: 1/2m−3 czy 1/(2m−3)?
f(−x) = (m2+1)x + 1/2m+3 f(x) = −(m2+1)x + 1/2m+3
(m2+1)x + 1/2m+3 = −(−(m2+1)x + 1/2m+3)
(m2+1)x + 1/2m+3 = (m2+1)x − 1/2m+3
dla każdego m jest nieparzysta
4 wrz 18:19
Fisieeenka: Nie rozumiem... mi się tutaj łatwo poskracało i m=6. więc jak dla każdego?
5 wrz 23:12
Fisieeenka: edit: m=−6
5 wrz 23:15
Godzio:
| | 1 | |
f(−x) = (m2 + 1)x + |
| m + 3 |
| | 2 | |
| | 1 | |
−f(x) = (m2 + 1)x − |
| m − 3 |
| | 2 | |
f(−x) = − f(x)
| | 1 | | 1 | |
(m2 + 1)x + |
| m + 3 = (m2 + 1)x − |
| m − 3 |
| | 2 | | 2 | |
m = −6 −−−
AS zapomniał minusa przy trójce dać
5 wrz 23:26
Fisieeenka: No okej, wyszło, że nieparzysta jest dla m=−6, a co z malejącą? −6 nie należy do zbioru f.
malejącej..
6 wrz 06:57