matthew: Ile rozwiązań ma równanie
2(1-2x+x2)-7|x-1|x+7=0
nie wiem czy dobrze policzyłem, ponieważ mi wyszło, iż równanie nie posiada rozwiązań
20 gru 19:48
20 gru 21:21
Basia:
20 gru 21:21
tobi:
Też się nad tym zastanawiałem

Basia okna umyte?
20 gru 21:23
tobi:
Zamiast dawać zadanka ? to poszli do kina

a dla Nas ? ..... "bezrobocie"

( a tu święta tuż tuż!
20 gru 21:33
Basia:
Niestety nie umyte! Od jutra mnie tu nie ma. I tak o dwa dni za późno. Wesołych i
pogodnych
20 gru 21:38
luca toni: Matthew, wszystkiego dobrego na te Święta i na cały nadchodzący Nowy Rok!
21 gru 00:56
Sylwek: Zadanko jest aktualnie do rozwiązania w konkursie internetowym Matmix. Proszę o
nierozwiązywanie tego zadania na forum publicznym.
Pozdrawiam.
21 gru 01:42
Sylwek: Tzn. zadanko z tego konkursu jest nieco inne, po prostu kolega matthew pomylił się przy
przepisywaniu z pdf-a

Pozdrawiam.
21 gru 01:44
sara: o. ja też biorę udział w tym konkursie. Też nie umiem tego zadanka. Mój kolega chodzi do
matematyczki, żeby mu robiła zadania i to jest niesprawiedliwe, a matthewowi życzę
wesołych świąt
21 gru 11:39
gomia:
21 gru 11:42
Sylwek: To zadanie już nieaktualne, wystarczyło zrobi podstawienie t=|x-1|
x (przy odpowiednych
założeniach dot. t) i wychodziła funkcja kwadratowa z ujemną deltą
23 gru 15:42
elaela: a jak dokładnie? bo z tego co zrozumiałam to napisałeś
2(1-2x+x2)-7|x-1|x+7=0
2-4x+2x2-7|x-1|x+7=0
po uporządkowaniu:
7|x-1|x+2x2-4x+9=0
|x-1|x=t, t≥0
7t+2x2-4x+9=0
nie brałam udziału w tym konkursie, tylko przypadkowo trafiłam na to zadanie i mnie
zaciekawiło... nie kumam dalej, powiesz Sylwek?
23 gru 15:51
elaela: Δ=16-8(9+7t)=-56-56t /z zał t≥0⇒-56-56t<0⇒Δ<0⇒brak rozwiązań... załapałam

, tak miało
wyglądać rozwiązanie?
23 gru 15:54
elaela: hello
23 gru 20:24
Dwiekropki: teraz i ja ciekawa jestem

Bo innego pomysłu na zadanie też nie widzę. a z drugiej
strony trochę dziwne to rozwiązanie..
23 gru 22:32
Mikołaj: W/g mnie poprawnie powinno być tak
2(x-1)2 - 7 I x-1I x +7=0
x-1 = t to x = t+1
2t2 - 7 t t+1 +7=0
7tt+1 = 2t2 +7 --- sprzeczność
24 gru 01:02
olga: 2(1-2x+x2)x-7|x-1|x+7=0
2(x-1){2x{-7|x-1|x+7=0
2|x-1|2x-7|x-1|x+7=0
|x-1|x=t t>=0
2t2-7t+7=0
Δ=49-56<0
brak rozwiązań
biorę w tym udział
27 gru 20:24
wiga: Noooooo

!
w pierwszym poście nie było!
2(1 -2x +x
2)
x --- a to zmienia postać rzeczy!
27 gru 20:28