Pomocy
juleczka: Wykaż,że: √3−2√2 = 1/ √3+2√2 oraz że : √13−2√30=√10−√3
4 wrz 16:12
Amaz:
13−2√30 = 10 − 2√30 + 3 = (√10 − √3)2 (wystarczy znać wzór skróconego mnożenia)
4 wrz 16:49
juleczka: a to pierwsze?
4 wrz 16:57
Svanar: √3−2√2 = 1√3+2√2 / *√3+2√2
√3−2√2*√3+2√2 = 1
wciągamy pod jeden pierwiastek i mamy wzór skróconego mnożenia
√9−4*8 = 1
√1 = 1
4 wrz 18:23
Godzio:
L =
√2 − 2√2 + 1 =
√(√2 − 1)2 =
√2 − 1
| | 1 | | 1 | | √2 − 1 | |
P = |
| = |
| = |
| = √2 − 1 |
| | √(√2 + 1)2 | | √2 + 1 | | 2 − 1 | |
L = P
4 wrz 18:23