równania tryg.
niesforna Zuzia: Hey potrzebuję pomocy jak to zrobić :
cosx + 1= 0
tg2x = 1 ( cosx −1) (sin x + 1) = 0
4 wrz 14:54
Godzio: popraw zapis
4 wrz 15:25
zuz: * cosx + 1= 0
* tg2x = 1
* ( cosx −1) (sin x + 1) = 0
4 wrz 15:31
Godzio:
cosx = − 1
x = π + k*2π
tg2x = 1
(cosx − 1)(sinx + 1) = 0
cosx = 1 v sinx = − 1
cosx = 1 sinx = − 1
| | π | |
x = k*2π x = − |
| + k*2π |
| | 2 | |
4 wrz 15:34
Godzio:
teraz tak patrzę że chyba chodziło o
tg
2x = 1
więc:
tgx = 1 v tgx = − 1
| | π | | π | |
x = |
| + kπ v x = − |
| + kπ |
| | 4 | | 4 | |
4 wrz 15:42