jedrek : w graniastoslupie prawidlowym czworokatnym pole podstawy jest rowne 10 .Oblicz dl.
przekatnej graniastoslupa jesli jego wysokosc jest rowna przekatnej podstawy ? prosze o
pomoc !
20 gru 19:17
zeta:
a2= 10 to a = √10
H= a√2 to H= √10 *√2 = √20 = 2√5
z tw. Pitagorasa d2 = H2 + H2
d2 = 2*(2√5)
d2 = 2*4*5
d2= 40
d= 2√10
20 gru 19:24
zeta:
H=a
√2 ze wzoru na dł. przekatnej kwadratu o boku a
20 gru 19:29
jedrek : serdeczne dzieki
20 gru 19:29
zeta:
Ok!Eta
20 gru 19:30
jedrek : tutaj tez leze \w graniastoslupie prawidlowym trojkatnym wszystkie krawedzie maja te sama
dl.Oblicz objetosc tego graniastoslupa jesli wys. podstawy ma 2pierwiaskow 3 DZIEKI z
gory
20 gru 19:45
zeta:
Prawidłowy trójkątny czyli trójkat równoboczny w podstawie!
Musisz znać zależności w trójkacie równobocznym!
Zapisz i zapamietaj! będą potrzebne np dla sześciokata itp;
P
Δ{równob.} = (1/4)*a
2√3 h
Δ= (1/2)*a
√3
myślę ,że już dasz radę

trzeba obliczyć a dodatkowo ponieważ wszystkie kr. sa równe
oznacza ,że H=a ( wysokość też a)
powodzenia napisz co Ci wyszło
20 gru 19:53
zeta:
Licz!

bo odp; V= 6 [j
2}
20 gru 19:57
jedrek : no hejka mi wychodzi V = 16 pierwiastkow 3 pole pod. 4 pier.3 A=4
20 gru 20:13
zeta:
Nooo!

podpuściłam Cię

bo myslałam ,że nie policzysz !
tak naprawdę ma być
20 gru 20:21
zeta: Co to znaczy samemu sie pomęczyć

zapamietaj te wzory na trójkąt równoboczny!
20 gru 20:23
jedrek : cos tam kumam ale sie sprawdzam ha ha dzieki
20 gru 20:30