Równania wielomianowe
Mudbone: Rozwiąż równania wielomianowe:
1) (2x − 3)(x2 − x − 6) = 0
2) (−x2 + 5x − 6)(x2 − 7x − 8) = 0
3) x2(x + 1) −4(x + 1) = 0
4 wrz 14:12
TOmek : a) 2x−3=0
2x=3
Δ=1+24=25
x
1=
x
2=
b)Δ=25−24=1
x
1=
x
2=
itp... itpp..
c)x
2(x + 1) −4(x + 1) = 0
x
1=0
x
2=−1
x
3=0
x
4=−1
czyli x
1=0, x
2= −1
4 wrz 14:31
Gustlik: TOmek, ten ostatni przykład jest źle !
x2(x + 1) −4(x + 1) = 0
(x2−4)(x+1)=0
(x−2)(x+2)(x+1)=0
Odp:
x=2, x=−2, x=−1
4 wrz 14:42
TOmek : nie zauwazyłem
− dobrze ,ze czuwasz
4 wrz 14:44
TOmek : Gustlik mam pytanko (−2x2−4) nie ma msc. zerowych ta?
4 wrz 14:48
TOmek : wdzięczny bym byl gdyby ktokolwieke odp. mi na pytanko
4 wrz 15:05
Godzio:
zgadza się, nie ma bo 2x2 − 4 < 0 dla x ∊ R
4 wrz 15:11
Godzio:
− 2x2 − 4 < 0 ...
4 wrz 15:11
TOmek : 2x2 − 8 ale tu jest msc. zerowe tak?
4 wrz 15:21
Godzio:
nawet dwa
4 wrz 15:24