tryg
dario: | | 4 | | 2√5 | |
wiedząc że sinx+siny = |
| i cosx+cosy= |
| udowodnij że x=y |
| | 3 | | 3 | |
4 wrz 13:09
dario: | | 1+√5 | | −1+√5 | |
wychodzi mi że cosy= |
| a cosx= |
| a to nie to samo. niech ktos się wypowie |
| | 3 | | 3 | |
może z własności funkcji cosx to jest to samo. Ale nie wiem tego. X ma sie równać Y
4 wrz 14:01
dario: | | 1+√5 | | −1+√5 | |
wychodzi mi że cosy= |
| a cosx= |
| a to nie to samo. niech ktos się wypowie |
| | 3 | | 3 | |
może z własności funkcji cosx to jest to samo. Ale nie wiem tego. X ma sie równać Y
4 wrz 14:02
full wypas: podnieś obustronnie do kwadratu oba wyrażenia i dodaj stronami. Uwzględniając jedynkę
trygonometryczną i dzieląc obustronnie przez 2 dochodzisz do tego, że sinx *siny +cosx
*cosy=1. Teraz zastosuj wzór na cosinus różnicy, czyli sinx *siny +cosx *cosy = cos(x−y)=1.
Pamiętam to zadanie z liceum, był chyba tam warunek, że x,y są kątami w trójkącie, czyli
x,y∊(0,180). Bez straty ogólności możesz założyć, że x≥>y, czyli x−y≥0 i oczywiście x−y<180, a
w tym przedziale cosinus tylko dla jednego argumentu przyjmuje wartość 0, wiec musi zachodzić
x−y=0, czyli x=y
4 wrz 14:47
full wypas: w 3 linijce od dołu powinno być oczywiście x≥y
4 wrz 14:48
dario: jak stosuje jedynkę to już nie ma sin i cos więc nie rozumiem rozpisz mi to
4 wrz 15:06
dario: wszystko mi się kasuje.Nie wiem jak dojść do tego mnożenia. prosze o pomoc
4 wrz 15:14
Godzio:
po podniesieniu do kwadratu otrzymujesz:
| | 16 | |
sin2x + 2sinxsiny + sin2y = |
| |
| | 9 | |
| | 20 | |
cos2x + 2cosxcosy + cos2y = |
| |
| | 9 | |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− +
| | 36 | |
1 + 2(sinxsiny + cosxcosy) + 1 = |
| |
| | 9 | |
Licz dalej
4 wrz 15:20
dario: no wychodzi cos(x−y)=1 i co dalej
4 wrz 15:26
Godzio:
a kiedy cos(x − y) = 1
4 wrz 15:28
Godzio:
albo inaczej, dla jakiego kąta cosinus jest równy 1 ?
4 wrz 15:29
dario: dla 90stopni
4 wrz 15:31
Godzio:
Lepiej zerknij na wykres cosinusa
4 wrz 15:31
dario: pomyłka. no dla 0 i 360 stopni chyba
4 wrz 15:33
dario: czyli dla 0
4 wrz 15:33
Godzio:
ale interesuje nas przedział (0,180) więc w tym przedziale rozwiązaniem będzie tylko 0
cos(x − y) = 1 ⇒ x − y = 0 ⇒ x = y
4 wrz 15:35
dario: pojołem
4 wrz 15:37
Godzio:
poj
ąłem
4 wrz 15:40