Udowodnij równość wyrażeń
voltage: | | √5 − 1 | |
Nie mogę dojść do tego, że √5 − 2 = |
| . Należy podnieść (podobno) obie strony do |
| | 2 | |
3 potęgi.
Pozdrawiam
4 wrz 12:51
Kejt:
2
√5−4=
√5−1 /−
√5
√5−4=−1
√5≠3
hmm.. coś chyba jest nie tak..
4 wrz 13:02
voltage: Też tak myślę, dzięki.
4 wrz 13:07
voltage: | | √5 − 1 | |
Sorry pomyliłem się. Powinno być 3√√5 − 2 = |
| |
| | 2 | |
4 wrz 18:12
voltage: Pomoże ktoś to udowodnić?
4 wrz 18:40
Svanar: nie pamiętam wzorów skróconego mnożenia, ale ponosisz do trzeciej potęgi i znika pierwiastek
3−go stopnia po prawej
4 wrz 18:42
Godzio:
8(
√5 − 1) − 8 = (
√5 − 1)
3
8(
√5 − 1) − (
√5 − 1)
3 − 8 = 0
(
√5 − 1)(8 − 5 + 2
√5 − 1) − 8 = 0
(
√5 − 1)(2 + 2
√5) − 8 = 0
2(
√5 − 1)(1 +
√5) − 8 = 0
2(5 − 1) − 8 = 0
0 = 0
4 wrz 18:48
voltage: | | √5 − 1 | |
No tak, po lewej zostaje √5 − 2, a po prawej ( |
| )3 i coś się nie zgadza jak |
| | 2 | |
liczę dalej, chyba że jest błąd w tym zadaniu.
4 wrz 18:49
voltage: O wielkie dzięki!
4 wrz 18:49