wyznacz najmniejsza i najwieksza wartosc funkcji
magda: wyznacz najmniejsza i najwieksza wartosc funkcji y=(x−3)2 +1 w przedziale x∊<1,6>
4 wrz 11:28
4 wrz 11:42
Bogdan:
Nie ma potrzeby przechodzić do postaci ogólnej. Widać przecież od razu w postaci kanonicznej
współrzędne wierzchołka paraboli: W=(3, 1), xw = 3∊<1, 6>
Obliczamy: f(1) = (1 − 3)2 + 1 = 5, f(6) = (6 − 3)2 + 1 = 10, f(3) = (3 − 3)2 + 1 = 1
Która z tych liczb jest najmniejsza?, która jest największa?
4 wrz 11:52
Kejt: heh.. w sumie..
4 wrz 11:55
magda: dziekuje za pomoc
4 wrz 12:26
Gustlik: Bogdan − f(3)=q=1, to można było odczytać ze wzoru, bo masz postać kanoniczną, nie musialeś
tego liczyć. Można było bez liczenia napisać f(3)=1, bo p=3, q=1. Pozdrawiam.
4 wrz 14:49